Protein koji štiti DNK

Protein koji štiti DNK

Protein koji štiti DNK
  • Objavljeno: Četvrtak, 23.10.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Otkriveno je da protein naziva RTEL1 štiti stanice od promjena u strukturi DNK što se može dogoditi kada se izjalovi proces popravka DNK, što može uzrokovati razvoj raka.

Istraživači iz britanske zaklade za istraživanje raka Cancer Research UK istaknuli su kako bi protein u budućnosti mogao postati mjesto djelovanja novih lijekova za liječenje raka.

Voditelj istraživanja dr. Simon Boulton, koji u Londonu vodi Institut za proučavanje odgovora na oštećenje DNK, komentirao je: RTEL1 je temeljno važan za osiguravanje ispravnog popravka DNK, što sprečava preslagivanje DNK. Mislimo da će to otkriće imati važne implikacije za razumijevanje raka budući da je RTEL1 povišen u pojedinim ljudskim tumorima, dodao je.

Dr. Lesley Walket, voditelj odjela informiranja u spomenutoj zakladi, rekao je kako to otkriće omogućuje znanstvenicima da misle o tome kako bi mogli zaštiti stanicu od oštećenja DNK.

Zaključio je: To otvara vrata razvoju novih lijekova u budućnosti, što je vrlo ohrabrujuće. Pretpostavlja se da će više od trećine ljudi razviti rak u nekom trenutku u životu.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti