Lijek za multiplu sklerozu

Lijek za multiplu sklerozu

Lijek za multiplu sklerozu
  • Objavljeno: Srijeda, 04.02.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje je objavljeno u poznatom medicinskom časopisu „Lancet Neurology“, i pokazuje da bi davanjem pacijentima injekcija koje sadržavaju njihove vlastite matične stanice imunog sustava, moglo biti moguće preokrenuti neurološke deficite u ranom stadiju multiple skleroze.

Tehnika je ispitana na 21 pacijentu kojem je pet godina prije ispitivanja postavljena dijagnoze multiple skleroze s poboljšanjima i pogoršanjima.

Istraživači s Medicinskog fakulteta „Feinberg“ pri američkom Sveučilištu „Northwestern University“ u Chicagu, otkrili su da su se pacijenti oporavljali i 24 mjeseca nakon terapije, nakon čega im se stanje stabiliziralo.

„Ovo je prvi put da smo spriječili razvoj bolesti,“ rekao je glavni istraživač dr. Richard Burt, voditelj imunoterapije autoimnuih bolesti na spomenutom fakultetu.

Dodao je: „Ono što smo učinili je vrlo obećavajuće i uzbudljivo, no trebamo još obaviti i dodatna ispitivanja.“
Dr. Doug Brown, jedan od voditelja istraživanja u britanskom društvu oboljelih od multiple skleroze, složio se da su dobiveni rezultati vrlo ohrabrujući.

Rekao je: „Matične stanice pokazuju sve veći potencijal u liječenju multiple skleroze i izazov koji je pred nama je dokazati učinkovitost u ispitivanjima na većem broju ljudi.“

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti