Rak dojke u muškaraca

Rak dojke u muškaraca

Rak dojke u muškaraca
  • Objavljeno: Petak, 24.10.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Iako su rijetki, karcinomi dojke se mogu pojaviti i u muškaraca i nova studija upućuje da je rizik od razvoja karcinoma dojke kod muškaraca povećan kod pojave karcinoma dojke u najbližih srodnika, kod debljine i fizičke inaktivnosti, i što je "nešto iznenađujuće", kod loma kosti nakon dobi od 45 godina, objavljeno je na Reuters Health.

Dr. Louise Brinton s National Cancer Institute, Rockville, Maryland i njeni kolege su analizirali faktore rizika za pojavu karcinoma dojke u muškaraca među 324,920 muškaraca uključenih u studiju naziva National Institutes of Health-AARP Diet and Health Study. Ukupno 121 muškarac je razvio karcinom dojke tijekom trajanja studije.

Pronašli su da su muškarci, koji su imali sestru, brata ili drugog rođaka "u prvom koljenu? s karcinomom dojke, imali dvostruko veći rizik od razvoja karcinoma dojke, u usporedbi s muškarcim bez bolesti u najbližih rođaka. Rizik je bio posebno visok među muškarcima koji su imali bolesnu sestru i među muškarcima koji su imali bolesne i majku i sestru, o čemu su izvjestili u trenutnom izdanju časopisa Journal of the National Cancer Institute. Neočekivano, naglasili su istraživači, rezultati su pokazali više od dva puta povišen rizik pojave raka dojke u muškaraca koji su imali prijelom kosti nakon 45.-te godine. Takva povezanost nije uočena prije, rekli su Brinton i kolege, i bila je "neočekivana zbog toga što se karcinomi dojke rjeđe pojavljuju među ženama koje su imale prijelome."

Povišen rizik od pojave karcinoma dojke u muškaraca je bio također povezan s debljinom i fizičkom inaktivnosti. "Indentificirani faktori rizika pokazuju neke istovjetnosti s karcinomom dojke žena i upućuju na važnost hormonalnih mehanizama", naglasili su dr. Brinton i kolege.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti