Lijekovi bez recepta će pojeftiniti za 10%

Lijekovi bez recepta će pojeftiniti za 10%

Lijekovi bez recepta će pojeftiniti za 10%
  • Objavljeno: Petak, 09.11.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Lijekovi koje građani kupuju bez recepta u ljekarnama poput onih protiv bolova, dodatno će pojeftiniti. Kako neslužbeno saznajemo, Vlada će na današnjoj sjednici predložiti sniženu stopu PDV-a i na njih, a još nismo uspjeli potvrditi hoće li PDV biti 5% ili 13%. Oko toga su se i sinoć lomila koplja.

Ova izmjena je sinoć raspravljana u užem kabinetu i u zadnji tren bi trebala biti ubačena u poreznu reformu i rasterećenje. Tako će PDV od Nove godine biti 13% na osnovne živežne namirnice, poput svježeg mesa, povrća, voća, ribe, jaja i dječje pelene, a sada će PDV biti niži i na lijekove.

Snižavanje PDV-a s 25% na 13% nosi u prosjeku pojeftinjenje od 10% osnovnog proizvoda. Ukoliko PDV bude 5% na bezreceptne lijekove, pojeftinjenje bi trebalo biti i veće. Udruga koalicija u zdravstvu i farmaceutska industrija su jako lobirale na ovo sniženje kod ministra financija Zdravka Marića i isticale da se radi o nepravednom sustavu jer na isti lijek, ukoliko se izda na recept, PDV iznosi 5%, a ako ga građanin kupi bez recepta, onda je PDV 25%.

Hrvati su prema istraživanjima jedni od najvećih potrošača lijekova. Bezreceptno kupe lijekove u vrijednosti od oko 600 milijuna kuna godišnje, a i državna agencija HALMED upozorila je ove godine na pošast kupovine lijekova nakon što se građani konzultiraju kod "doktora Googla". Upozorili su da je to i pogrešan način.

Ali takvi lijekovi će sada postati još dostupniji zbog niže cijene.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti