Ljuljanjem do boljeg sna

Ljuljanjem do boljeg sna

Ljuljanjem do boljeg sna
  • Objavljeno: Nedjelja, 26.06.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nisu bebe jedine koje vole da ih se ljulja prije spavanja. Odrasle osobe koje nježno ljuljamo, brže će zaspati i imati kvalitetniji san.

Tako nam barem tvrdi tim na čelu sa Sophie Schwartz i Michelom Mühlethalerom sa Sveučilišta u Ženevi, koji je zamolio 10 muškaraca da dva puta po 45 minuta „odrade" poslijepodnevno spavanje, jedno na krevetu koji se nježno ljulja, a drugo na statičkom krevetu, prenosi New Scientist.

Uzorci moždanih valova koji su praćeni preko EEG-a za vrijeme dok su spavali, otkrili su da im je ljuljanjem trebalo samo 3 minute da zaspu, što je oko 30 do 40 posto brže nego na statičkom krevetu.

Ljuljanje je također pomoglo volonterima da dublje spavaju, točnije, proveli su 25 - 30 posto duže u  najdubljoj fazi sna koju možete dostignuti za vrijeme spavanja. Kvaliteta te duboke faze sna se također poboljšala, kao što je prikazano od strane veće gustoće izboja moždane aktivnosti koje zovemo vretena. Gustoća vretena je povezana s poboljšanjem pamćenja te izolacijom od buke koja nas ometa.

Tim objašnjava kako ljuljanje može pomoći u sinkroniziranju moždanih valova koji su povezani sa spavanjem (nalaze se u talamusu i korteksu), a vjerojatno preko ulaza iz vestibularnog sustava u unutrašnjem uhu, koje prati kretanje i ravnotežu.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti