Trudnice koje "jedu za dvoje" mogu oštetiti IQ bebe

Trudnice koje "jedu za dvoje" mogu oštetiti IQ bebe

Trudnice koje "jedu za dvoje" mogu oštetiti IQ bebe
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 27.06.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Trudnice koje vole "pojesti za dvoje" mogu dovesti svoje bebe u opasnost od razvoja poremećaja prehrane i niskog IQ-a.

Također ih mogu staviti pod rizik od razvoja problema u ponašanju i mentalno zdravstvenih uvjeta, kao što je recimo shizofrenija.

Liječnici već dugo znaju kako pretile trudnice imaju veću vjerojatnost da će im se razviti krvni ugrušak, no nije još posve razumljivo kakav dugoročni učinak ima majčino prejedanje na zdravlje djeteta.

No pregledom postojećih istraživanja, otkriveno je kako pretile žene ili one koje dobiju prekomjernu količinu težine za vrijeme dok su trudne, mogu samo naštetiti razvoju djece, prenosi Top News.

Istraživanje iz SAD-a je otkrilo kako djeca pretilih majki obično imaju IQ za pet bodova niži od IQ-a djece čije majke su bile normalne težine.

Švedsko istraživanje je pak pokazalo kako djeca imaju veću vjerojatnost da će imati poremećaj pažnje i hiperaktivnosti ako su im majke pretile.

U međuvremenu, istraživanje na australskim tinejdžerima pokazalo je kako se djetetove šanse da će imati poremećaj prehrane povećavaju za 11 posto za svaki bod indeksa tjelesne mase koji se poveća kod majke tijekom trudnoće.

Istraživači vjeruju kako bi hormonalne i kemijske promjene mogle objasniti ove rezultate.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti