Loš san i višak kilograma

Loš san i višak kilograma

Loš san i višak kilograma
  • Objavljeno: Srijeda, 13.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Loš san povezan je s viškom kilograma u djece, objavljeno je na stranicama Reuters Healtha.

Djeca s viškom kilograma imaju sklonost manje spavati od svojih mršavijih vršnjaka, osobito provodeći kraće vrijeme u "sanjajućoj" fazi sna, prema novoj studiji objavljenoj u ovom tjednu.

Ti rezultati, objavljeni u časopisu "Archives of General Psychiatry", dodaju dokaze činjenici da gubitak sna može pridonijeti višku kilograma u adolescenata i djece. Oni su također prvi koji su opisali da bi REM faza sna mogla biti osobito važna u kontroli tjelesne mase.

REM ("rapid eye movement" ili tzv. brzi pokreti očiju) faza spavanja je stanje u kojem se uobičajeno dogode živopisno zapamćeni snovi. Istraživači su također sugerirali da je metabolizam sna najviši tijekom REM faze u usporedbi s ostalim fazama spavanja, i da bi manjak REM spavanja mogao biti djelomično uzrokom promjena hormona koji povećavaju apetit.

Za trenutnu studiju, istraživači s University of Pittsburgh School of medicine, promatrali su 335 djece i adolescenata koji su svaku noć, tri noći zaredom, proveli u laboratoriju spavanja. Djeca su nosila elektrode koje su bilježile moždanu aktivnost i druge fiziološke funkcije tijekom sna. Istraživači su otkrili da su, u prosjeku, djeca s viškom kilograma spavala 22 minute kraće od djece s normalnom tjelesnom masom. Također im je trebalo duže da uđu u REM fazu i ukupno su proveli manje vremena u istoj.

Općenito, u studiji je opisano, svakih sat vremena manje u ukupnom vremenu spavanja znači duplo veće izglede da će dijete imati višak kilograma. Rizik povezan s REM fazom je još i veći, za svaki izgubljeni sat REM faze, izgledi za dobivanje viška kilograma se utrostručuju. "To je prva studija koja je izvjestila da je REM faza spavanja najjače povezana s viškom kilograma u djece.", istaknuli su dr. Xianchen Liu i kolege.

Razlozi povezanosti između skraćenog sna i povećanja tjelesne mase nisu još čvrsto utemeljeni. No ipak, tim istraživača je opisao da postoje dokazi kako loš san ima hormonalne učinke koji bi mogli voditi do primanja na tjelesnoj masi, uključujući smanjenje hormona koji suzbija osjećaj gladi, leptina i povećanje hormona koji potiče osjećaj gladi, grelina.

Za REM fazu sna je već pokazano da je metabolički najaktivnija faza spavanja i smanjenje te faze snizilo bi razinu noćnog izgaranja kalorija. Čak štoviše, neki istraživači upućuju na to da su leptin, grelin i drugi hormoni posebno osjetljivi na promjene u REM fazi.

Što god da je razlog veze izmerđu REM spavanja i težine u djece, dobar noćni san je iznimno važan, ističu istraživači. Općenito stručnjaci preporučuju da djeca u dobi od 5 do 12 godina spavaju 10 do 11 sati, a tinejdžeri 8.5 do 9.5 sati.

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti