Djeca se debljaju zbog premalo spavanja

Djeca se debljaju zbog premalo spavanja

Djeca se debljaju zbog premalo spavanja
  • Objavljeno: Srijeda, 06.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Da bi djeca ostala normalne tjelesne težine, potrebno im je cjelonoćno spavanje, tvrde američki znanstvenici i sami šokirani svojim otkrićem, piše The Sun.

Znanstvenici su otkrili da djeci samo jedan sat spavanja manje no što je potrebno čak dvostruko povećava vjerojatnost nakupljanja viška kilograma.

Stručnjaci sa sveučilišta Pittsburgh do ovog su zaključka došli nakon opsežnog proučavanja navika spavanja kod 335 djece u dobi od sedam do sedamnaest godina.

Studija je otkrila kako djeca koja izgube jedan sat onog najkvalitetnijeg sna, u REM fazi, povećavaju vjerojatnost za pretilost tri puta.

Voditelj znanstvenog tima dr. Xianchen Liu tvrdi da manjak sna dovodi do bioloških promjena u tijelu i da one uzrokuju debljanje.

Tijekom istraživanja primijećeno je da debela djeca u prosjeku spavaju 22 minute manje od djece normalne tjelesne težine, i to najčešće u REM fazi.

Manjak sna djeluje i na hormonalne promjene koje djeluju na povećanje osjećaja gladi. Osim toga, djeca koja manje spavaju imaju više vremena jesti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti