Majčino mlijeko i infekcije

Majčino mlijeko i infekcije

Majčino mlijeko i infekcije
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 28.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Dojenčad koja su na prehrani majčinim mlijekom tijekom prvih 6 mjeseci života imaju manje izglede za gastrointestinalne probleme. Ali i veće izglede da ća imati manjak željeza i posljedično tome anemiju, prema studiji provedenoj u Guadalajari u Mexicu na 154 majke i bebe.

Mi potvrđujemo prehodna istraživanja da u zemljama s niskim primanjima, djeca koja se samo doje su zaštićena od gastorintestinalnih (GI) infekcija ali se čini da imaju viši rizik za manjak željeza, izjavila je Noreen Willows, profesorica na University of Alberta u Edmondu u Kanadi i voditeljica studije.

Ona je sa svojim timom usporedila djecu hranjenu adaptiranim mlijekom kojih je bilo 50 s 55 djece hranjene djelomice majčinim mlijekom i 49 djece koja su većinom hranjena majčinim mlijekom tijekom 6 mjeseci, uz bilježenje epizoda GI infekcija tako da su pitali majku o simptomima.

Uzeli su i uzorke krvi kada su dojenčad imala 6 mjeseci za provjeru statusa željeza. Majke koje imaju slabe zalihe željeza imaju veće izglede da i njihova djeca imaju niske zalihe željeza.

Doječad koja su bila većinom na majčinu mlijeku imala su manje GI infekcija, samo 18% ih je imalo GI infekciju tijekom studije u usporedbi s 33% onih koji su bili djelomice na majčinu mlijeku ili su jeli samo adaptirano mlijeko. Ali dojenčad koja je bila na majčinu mlijeku imala je veće izglede za manjak željeza.

Dok je samo 4% onih koji su djelomice jeli majčino mlijeko ili oni koji su jeli adaptirano mlijeko imalo manjak željeza, u skupini na majčinu mlijeku je imalo čak 22%. Već je poznato da ljudsko mlijeko ima nisku koncentraciju željeza. A ako su majčine zalihe željeza niske u početku dojenja, to može još više pogoršati status željeza. U Mexicu, 28% žena ima tako nisko željezo da imaju anemiju, reklli su autori studije.

Rezultati studije objavljeni su u izdanju za kolovoz časopisa The Journal of Nutrition.

Unatoč povišenom riziku od manjka željeza i potencijalne anemije, profesorica Willows je izjavila kako i dalje stoje preporuke da je majčino mlijeko najbolja hrana za dojenčad. Manjak željeza može se potpuno liječiti s pripravcima željeza, dok GI infekcije mogu biti ozbiljne pa čak i kobne.

Rezultati studije se više mogu primijeniti na žene u slabije razvijenim zemljama nego na žene u Americi jer Amerikanke rjeđe imaju manjak željeza, rekla je dr. Ruth Lawrence, voditeljica ogranka za dojenje u American Academy of Pediatrics i profesorica pedijatrije i ginekologije i porodništva na University of Rochester School of Medicine u New Yorku. Ostale studije su također pokazale da djeca na prehrani adaptiranim mlijekom imaju više gastrointestinalnih infekcija.

Dr. Lawrence je također rekla da djeca na prehrani majčinim mlijekom ne postanu anemična ako njihova pupkovina nije prerano prerezana, odgađanje pupkovine za kratko vrijeme, primjerice 2 minute, može pomoći poboljšanju bebina statusa željeza uz druge dobrobiti.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti