Majčino mlijeko uništava tumore!

Majčino mlijeko uništava tumore!

Majčino mlijeko uništava tumore!
  • Objavljeno: Srijeda, 21.04.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Stručnjaci su ustanovili da supstanca majčina mlijeka načinjena od proteina i masnih kiselina može ubiti stanice 40 različitih vrsta raka u laboratorijskim uvjetima.

Tijekom eksperimentalnog liječenja oboljelih od raka mjehura sastojak majčina mlijeka nazvan HAMLET (Human Alpha-lactalbumin Made Lethal to Tumour cells) uspješno je istjerao mrtve stanice raka putem urina, dajući nade da je na pomolu novi lijek.

Uz to, u laboratoriju HAMLET je ubio 40 tipa stanica raka, objavili su znanstvenici sa švedskih sveučilišta Gothenburg i Lund.

Dodatna prednost je što djelatna tvar ne razara zdrave stanice, dakle ne uzrokuje neugodne nuspojave poput kemoterapije, objasnio je prof. Roger Karlsson sa Sveučilišta Gothenburg.

Rad prof. Karlssona temelji se na kombiniranju kemikalija majčinog mlijeka s masnim kiselinama kako bi se kreiralo stanje koje simulira kiselost koja je prisutna u želucu malih beba, što rezultira antikancerogenim djelovanjem.

"No, zasad nije dokazano da se HAMLET stvara spontano u mlijeku. Mislimo da se stvara u kiselom okruženju bebina želuca," rekao je Karlsson.

Znanstvenici smatraju da aktivno djelovanje ove tvari nakon izlaganja želučanoj kiselini doprinosi da se dojenjem spriječi pojava tumora u djetinjstvu.

Razvoj tretmana na temelju HAMLET-a ovisi o stvaranju lijeka koji će imati isto djelovanje.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti