Mlijeko usporava nastanak menopauze?

Mlijeko usporava nastanak menopauze?

Mlijeko usporava nastanak menopauze?
  • Objavljeno: Srijeda, 28.08.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu The Journal of Nutrition, pokazuje da konzumiranje obranih mliječnih proizvoda može usporiti nastanak menopauze.

Iako se to čini kao nešto dobro, trebate znati da odgađanje menopauze nosi puno zdravstvenih rizika. Za svaku dodatnu godinu odgađanja menopauze, rizik od nastanka raka dojke se povećava za 2.5%.

Američki znanstvenici su proveli istraživanje koje je trajalo 20 godina. U njemu je sudjelovalo više od 46000 žena.

Rezultati istraživanja su pokazali da žene, koje u većoj mjeri unose obrane mliječne proizvode, u menopauzu uđu u prosjeku 3.6 mjeseca kasnije, u odnosu na žene koje mliječne proizvode konzumiraju rijetko ili nikako.

Znanstvenici ističu da kravlje mlijeko utječe na brojne aktivnosti u tijelu i povećava razinu estrogena i progesterona. Visoka razina ovih hormona može uzrokovati kasniji ulazak u menopauzu.

Obrani mliječni proizvodi sadržavaju veći broj metabolita koji povećavaju razinu estrogena i progesterona. Iz ovog razloga žene, koje su tijekom istraživanja konzumirale punomasne mliječne proizvode, nisu imale problema s kasnijim ulaskom u menopauzu.

Trebamo li smanjiti unos obranih mliječnih proizvoda?

Znanstvenici ističu da u ovom trenutku dokazi još uvijek nisu dovoljni da bi mogli sa sigurnošću preporučiti smanjenje unosa obranih mliječnih proizvoda. Naime, nisu analizirali stopu raka među ženama koje konzumiraju mliječne proizvode, ali je poznato da kasniji ulazak u menopauzu nosi veći rizik od nastanka raka.

Stručnjaci tek sada počinju shvaćati utjecaj prehrane na menopauzu. U ovom trenutku nema dovoljno dokaza koji bi upućivali da su obrani mliječni proizvodi zdravi ili pak nezdravi.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti