Otkrijte 10 zdravstvenih prednosti đumbira

Otkrijte 10 zdravstvenih prednosti đumbira

Otkrijte 10 zdravstvenih prednosti đumbira
  • Objavljeno: Utorak, 15.11.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Đumbir potječe iz Kine i spada u najzdravije i najukusnije začine na svijetu. Razlog tome je gingerol, glavni bioaktivni spoj u đumbiru koji ima snažne protuupalne i antioksidativne učinke. Pun je hranjivih tvari koje pogoduju zdravlju mozga i cijelog organizma, a u nastavku otkrijte 10 zdravstvenih prednosti đumbira koje podupiru i znanstvena istraživanja.

1. Sudjeluje u borbi protiv infekcija

Gingerol iz đumbira može smanjiti rizik od infekcija. Zapravo, ekstrakt đumbir može inhibirati rast različitih tipova bakterija. Đumbir je vrlo djelotvoran protiv oralnih bakterija, povezanih s bolestima desni kao što su gingivitis i parodontoza. Svježi đumbir također može biti učinkovit protiv RSV virusa koji je čest uzrok respiratornih infekcija.

2. Može pomoći spriječiti rak

Ekstrakt đumbira je proučavan kao alternativni tretman za nekoliko oblika raka. U istraživanju je sudjelovalo 30 pojedinaca koji su svakodnevno uzimali po 2 grama ekstrakta đumbira, što je značajno smanjilo protuupalne znakove u debelom crijevu. Međutim, istraživanje koje je pratilo pojedince s visokim rizikom od pojave raka debelog crijeva nije potvrdilo tu spoznaju. Neka istraživanja tvrde da đumbir može biti učinkovit protiv raka gušterače, raka dojke i raka jajnika.

3. Pomaže pri liječenju kroničnih probavnih smetnji

Jedna od sve češćih bolesti je dispepsija koju karakterizira bol i nelagoda u gornjem dijelu trbuha. Vjeruje se da ju pokreće odgođeno pražnjenje želuca, a đumbir potiče brže probavljanje za 12 do 16 minuta. Nakon redovitog uzimanja đumbira, osim osoba s dispepsijom, i 24 potpuno zdrave osobe su primijetile ubrzanje probave za 50%.

4. Smanjuje šećer u krvi i rizik za bolesti srca

Relativno nova istraživanja pokazuju da đumbir ima svojstva koja pogoduju zdravlju dijabetičara. U istraživanju su sudjelovali ispitanici s dijabetesom tipa 2 i svakodnevno su uzimali do 2 grama đumbira u prahu. Rezultati istraživanja su pokazali da se razina šećera u krvi smanjila za 12%, ali i da đumbir može smanjiti rizik od raznih srčanih oboljenja.

5. Smanjuje razinu kolesterola

Visoke razine lošeg (LDL) kolesterola povezane su s većim rizikom od nastanka srčanih bolesti. Provedeno je istraživanje u kojem je sudjelovalo 85 pojedinaca s visokim kolesterolom koji su tijekom 45 dana uzimali po 3 grama đumbira u prahu. Nakon mjesec i pol došlo je do smanjenja LDL kolesterola.

6. Štiti od Alzheimerove bolesti

Oksidativni stres i kronična upala mogu ubrzati proces starenja, a vjeruje se da su oni ključni pokretači Alzheimerove bolesti. Neki rezultati istraživanja pokazuju da đumbir poboljšava funkcije mozga kao što su radna memorija i pravovremene reakcije te smanjiti upalne reakcije u mozgu, a ove zdravstvene koristi đumbira se najbolje vide kod žena.

7. Smanjuje bol uslijed menstrualnog ciklusa

Provedeno je istraživanje u kojem je sudjelovalo 150 žena koje su uzimale 1 gram đumbira u prahu, tijekom prva 3 dana menstruacije. Kod njih je đumbir uspio smanjiti bol jednako učinkovito kao i lijekovi, uključujući i ibuprofen.

8. Ublažava simptome osteoartritisa

Osteoartritis je čest zdravstveni problem koji uglavnom zahvaća stariju populaciju. Radi se o degeneraciji zglobova, što dovodi do bolova i ukočenosti. Đumbir može ublažiti bol, a u kombinaciji s cimetom i sezamovim uljem smanjuje ukočenost, ako se koristi lokalno.

9. Liječi mučnine

Đumbir je izrazito učinkovit kod suzbijanja mučnine, pogotovo one jutarnje u trudnoći. Prema istraživanjima, samo 1,1 do 1,5 grama đumbira može smanjiti simptome jutarnjih mučnina. Iako ne postoji dovoljno dokaza, neki vjeruju da velike količine đumbira mogu povećati rizik od pobačaja, zato prije konzumacije svakako porazgovarajte s liječnikom. Osim toga, đumbir se kroz povijest koristio i kao lijek za morsku bolest jer blagotvorno djeluje i ublažava postoperativne mučnine i povraćanje, a ublažava i mučnine uzrokovane kemoterapijom.

10. Smanjuje bol u mišićima

Osim svega navedenog, đumbir dokazano ublažava bol u mišićima. Svakodnevno konzumiranje 2 grama đumbira, kroz 11 dana, smanjuje bolove u mišićima, zahvaljujući brojnim protuupalnin svojstvima.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije