Otkrijte 11 zdravstvenih prednosti đumbira!

Otkrijte 11 zdravstvenih prednosti đumbira!

Otkrijte 11 zdravstvenih prednosti đumbira!
  • Objavljeno: Četvrtak, 20.07.2017.
  • Broj pregleda: 5.130
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Đumbir potječe iz Kine ispada u najzdravije i najukusnije začine na svijetu. Pun je hranjivih tvari koje pogoduju zdravlju mozga i cijelog organizma.

U nastavku donosimo 11 zdravstvenih prednosti đumbira koje podupiru i znanstvena istraživanja.

Đumbir sadrži gingerol, tvar sa snažnim ljekovitim svojstvima

Gingerol je glavni bioaktivni spoj u đumbiru i ima snažne protuupalne i antioksidativne učinke.

Liječi mučnine

Đumbir je izrazito učinkovit kod suzbijanja mučnine, pogotovo one jutarnje u trudnoći. Prema istraživanjima, samo 1,1 do 1,5 grama đumbira može smanjiti simptome jutarnjih mučnina. Iako ne postoje dokazi, neki vjeruju da velike količine đumbira mogu povećati rizik od pobačaja, stoga prije konzumacije svakako porazgovarajte s liječnikom. Kroz povijest se koristio i kao lijek za morsku bolest. Također blagotvorno djeluje i ublažava postoperativne mučnine i povraćanje, te mučnine uzrokovane kemoterapijom.

Pripremite smoothie od banane i đumbira koji topi masne naslage!

Smanjuje bol u mišićima

Đumbir je pokazao djelotvornost kod ublažavanja boli u mišićima. Svakodnevno konzumiranje 2 grama đumbira, kroz 11 dana, smanjuje bol u mišićima. Vjeruje se da su za ovo zaslužna đumbirova protuupalna svojstva.

Ublažava simptome osteoartritisa

Osteoartritis je čest zdravstveni problem koji uglavnom zahvaća stariju populaciju. Radi se o degeneraciji zglobova što dovodi do bolova i ukočenosti. Đumbir može ublažiti bol, a u kombinaciji s cimetom i sezamovim uljem smanjuje ukočenost ako se koristi lokalno.

Smanjuje šećer u krvi i rizike za bolesti srca

Relativno nova istraživanja pokazuju da đumbir ima svojstva koja pogoduju zdravlju dijabetičara. U istraživanju su sudjelovali ispitanici s dijabetesom tipa 2. Svakodnevnim uzimanjem do 2 grama đumbira u prahu smanjili su razinu šećera u krvi za 12%. Rezultati istraživanja su također pokazali da đumbir može smanjiti rizik od raznih srčanih oboljenja.

Pomaže pri liječenju kroničnih probavnih smetnji

Dispepsiju karakterizira bol i nelagoda u gornjem dijelu trbuha. Vjeruje se da ju pokreće odgođeno pražnjenje želuca a đumbir potiče brže probavljanje, i to za 12 do 16 minuta. 24 zdrave osobe su primijetile ubrzanje probave za 50%.

Iskoristite đumbir za detoksikaciju i mršavljenje!

Smanjuje bol uslijed menstrualnog ciklusa

Provedeno je istraživanje u kojem je sudjelovalo 150 žena koje su uzimale 1 gram đumbira u prahu, tijekom prva 3 dana menstruacije. Kod njih je đumbir uspio smanjiti bol jednako učinkovito kao i lijekovi, uključujući i ibuprofen.

Smanjuje razinu kolesterola

Visoke razine lošeg (LDL) kolesterola, povezane su s većim rizikom od nastanka srčanih bolesti. Provedeno je istraživanje u kojem je sudjelovalo 85 pojedinaca s visokim kolesterolom. Tijekom 45 dana, uzimali su po 3 grama đumbira u prahu što je uzrokovalo smanjenje LDL kolesterola.

Sadrži supstancu koja može pomoći spriječiti rak

Ekstrakt đumbira je proučavan kao alternativni tretman za nekoliko oblika raka. U istraživanju je sudjelovalo 30 pojedinaca koji su svakodnevno uzimali po 2 grama ekstrakta đumbira, što je značajno smanjilo protuupalne znakove u debelom crijevu. Međutim, istraživanje koje je pratilo pojedince s visokim rizikom od pojave raka debelog crijeva nije potvrdilo tu spoznaju. Iako postoji malo broj dokaza, đumbir navodno može biti učinkovit protiv raka gušterače, raka dojke i raka jajnika.

Istraživanja pokazuju da je đumbir 10.000 puta jači od kemoterapije!

Poboljšava funkcije mozga i štiti od Alzheimerove bolesti

Oksidativni stres i kronična upala mogu ubrzati proces starenja. Vjeruje se da su među ključnim pokretačima Alzheimerove bolesti i kognitivnog pada povezanog sa starenjem. Neki rezultati istraživanja pokazuju da đumbir može smanjiti upalne reakcije u mozgu. Također postoje i dokazi kako đumbir poboljšava funkcije mozga kao što je radna memorija i pravovremene reakcije. Ove zdravstvene koristi đumbira se najbolje vide kod žena.

Sudjeluje u borbi protiv infekcija

Gingerol iz đumbira može smanjiti rizik od infekcija. Zapravo, ekstrakt đumbir može inhibirati rast različitih tipova bakterija. Đumbir je vrlo djelotvoran protiv oralnih bakterija, povezanih s bolestima desni kao što su gingivitis i parodontoza. Svježi đumbir također može biti učinkovit protiv RSV virusa koji je čest uzrok respiratornih infekcija.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije