Manjak sna uzrokuje pretilost

Manjak sna uzrokuje pretilost

Manjak sna uzrokuje pretilost
  • Objavljeno: Petak, 16.03.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Premalo sna može vas potaknuti da unesete više kalorija nego što vam je potrebno.

Novo istraživanje otkriva da pojedinci koji spavaju manje nego što je potrebno unesu više od 500 dodatnih kalorija tijekom dana.

U ovom malom istraživanju, znanstvenici su proučavali 17 zdravih odraslih osoba, u dobi od 18 do 40 godina. Tijekom 8 dana sudionici su bili podijeljeni u 2 grupe. Prva grupa je svaku noć spavala 8 sati, a druga grupa samo 5 do 6 sati. Obje grupe su mogle jesti koju god i koliko god hrane su htjeli.

Sudionici druge grupe su u prosjeku unosili gotovo 550 dodatnih kalorija dnevno.

"San je važan za cijeli organizam, bez potrebne količine sna organizam ne može normalno trošiti kalorije", HuffPost prenosi izjavu dr. Andrewa Calvina.

Prethodna istraživanja su pokazala da nedostatak sna dovodi do povećane potrošnje kalorija, tada tijelo troši više kalorija jer nije odmorno.

Međutim, ovim istraživanjem se pokazalo suprotno. Osobe koje manje spavaju su željne hrane koja je bogata ugljikohidratima.

Također, što osoba provede duže razdoblje bez sna, veća je vjerojatnost da će više pojesti jer na kraju krajeva, ne možete jesti dok spavate.

Sve u svemu, san je neophodan za normalno funkcioniranje cjelokupnog organizma pa i za trošenje kalorija. Stoga se dobro naspavajte kada god možete, kako bi održali zdravu tjelesnu težinu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti