Endokanabinoidi ubrzavaju metabolizam?

Endokanabinoidi ubrzavaju metabolizam?

Endokanabinoidi ubrzavaju metabolizam?
  • Objavljeno: Subota, 17.03.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Talijanski istraživači su otkrili da endokanabinoidi, spojevi čije je djelovanje slično djelovanju marihuane, mogu ubrzati metabolizam.

Endokanabinoidi nastaju prirodno u tijelu i imaju sličnu strukturu kao THC u sastavu marihuane. Endokanabinoidi aktiviraju kanabinoidne receptore. Isto tako kada osoba konzumira marihuanu, THC također aktivira kanabinoidne receptore. Kanabinoidi mogu pomoći kod kontroliranja osjećaja boli, promjena raspoloženja i apetita.

Istraživanje je provedeno na laboratorijskim miševima. Miševe su podijelili u dvije skupine. Jednoj skupini su redovito davali dozu  endokanabinoida, dok drugoj nisu. Također, obje skupine su jele sasvim jednaku količinu hrane.

Prva skupina miševa koja je redovito unosila endokanabinoide, nije uopće dobila na težini, za razliku od miševa koji nisu unosili endokanabinoide. Osim toga, prva skupina miševa nije razvila nikakve znakove zdravstvenih problema.

"Otkrili smo da je prva skupina miševa bila znatno otpornija na pretilost jer je učinkovitije sagorijevala kalorije", MNT prenosi izjavu prof. Danielea Piomellia.

Prof. Piomelli je jedan od vodećih svjetskih znanstvenika koji proučava utjecaj endokanabinoida. Njegov revolucionaran rad pokazuje da ova tvar može biti korištena u tretmanima protiv tjeskobe, boli, depresije i pretilosti.

Znanstvenici ističu kako je potrebno nastaviti istraživanje kako bi utvrdili dodatne detalje te mogu li se endokanabinoidi koristiti u tretmanima za mršavljenje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti