Manje samopoštovanja - više sala

Manje samopoštovanja - više sala

Manje samopoštovanja - više sala
  • Objavljeno: Nedjelja, 13.09.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nedostatak samopoštovanja uzrok je debljanju, a ne njegova posljedica. U prevenciji pretilosti trebalo bi zato ciljati na jačanje zdravog samopoštovanja.

Težina žena daleko je podložnija njenim emocijama nego se to mislilo, zaljučak je nove studije koja je utvrdila da će djeca s manjkom samopoštovanja kao odrasli vjerojatnije biti pretili.

Istraživanje s više od 6,500 učesnika koja je započela 1970. ( British Birth Cohort Study) ustanovila je da 10-godišnjaci s manjkom samopoštovanja, oni koji se često brinu i oni koji osjećaju nedostatak kontrole nad svojim životom 20 godina kasnije imaju veću sklonost debljanju nego njihovi vršnjaci. Ovaj efekt je bio posebno očit kod djevojčica, pišu znanstvenici s King's College London.

Učesnici studije izmjereni su s 10 godina, a s navršenih 30 godina iznova su izvijestili stanje vlastite težine. Jedan stručnjak za pretilost zato je istaknuo ključnu ulogu rane intervencije.

Profesor David Collier, voditelj istraživanja rekao je: "Novost je to što se do sad na pretilost gledalo kao na medicinski metabolički poremećaj, a mi smo ustanovili da su emocionalni problemi rizični faktor za razvoj pretilosti. Ovdje se ne radi o ljudima s dubokim psihološkim problemima, količina tjeskobe i manjka samopoštovanja kretala se u normalnim omjerima."

Dr. Andrew Ternouth rekao je: "Iako ne možemo reći da dječiji emocionalni problemi uzrokuju pretilost u odrasloj dobi, možemo sasvim sigurno reći da oni igraju ulogu u razvoju pretilosti - zajedno s faktorima kao što su težina roditelja, način prehrane i tjelovježba."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti