Odaberite tjelesnu aktivnost s obzirom na tegobe

Odaberite tjelesnu aktivnost s obzirom na tegobe

Odaberite tjelesnu aktivnost s obzirom na tegobe
  • Objavljeno: Subota, 12.09.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Fitness, trčanje, brzo hodanje, plivanje imaju niz pozitivnih učinaka na naše fizičko zdravlje i opći osjećaj dobrog raspoloženja. Bavljenje sportom i rekreativno vježbanje siguran je zalog za zdraviju budućnost.

Biti tjelesno aktivan nije samo trend, već i potreba. Smanjeno kretanje proizašlo iz suvremenog načina života uzrokuje mnoge zdravstvene probleme, od bolova u kralježnici do kardiovaskularnih problema. Naime, malo je profesija koje zahtijevaju fizičku aktivnost ili kretanje. Stoga će svatko za sebe najbolje odlučiti koji oblik vježbe mu najviše odgovara, s obzirom na životni stil koji prakticira.

Tai chi protiv stresa

Tai chi je prvotno bio borilačka vještina, no danas se uz pomoć nje borimo protiv novih neprijatelja - umora i stresa. Tai Chi vam možda neće pomoći da izgubite suvišne kilograme, no usporeni ratnički pokreti sigurno će smanjiti razinu stresa, piše frendice.hr Brojna istraživanja pokazala su da vježbanje tai chija smanjuje stres, nervozu, ali i snižava krvni tlak. Dokazano je također da vježbanje tai chija poboljšava imunološki sustav i štiti od virusa.

Šetnjom protiv depresije

Samo pola sata brzog hodanja tjedno može imati bolji učinak na smanjenje depresije nego uzimanje lijekova iz obitelji antidepresiva. Naime, nakon što je 156 osoba 16 tjedana provodilo ovaj režim vježbanja, pokazalo se da se depresija vratila samo u osam posto slučajeva. Drugo pak, istraživanje pokazalo je kako hodanje podiže energiju i popravlja raspoloženje.

Plivanjem protiv PMS-a

Da bi se pobijedili ili barem smanjili simptomi PMS-a, stručnjaci prije svega preporučuju fizičku aktivnost koja povećava nivo estrogena. Naime, više od 150 simptoma, tjelesnih promjena i promjena u ponašanju povezano je s PMS-om, što su vjerojatno razlozi zašto se neke žene u predmenstrualnom periodu manje bave fizičkom aktivnošću.

Protiv neugodne razdražljivosti, čestog pratitelja PMS-a, uspješno se možete boriti - plivanjem. Ono opušta tijelo, a ujedno i smiruje. U fazi kada je razina estrogena niža možete malo intenzivnije plivati, no kada menstruacija počne, preporučljivo je smanjiti intenzitet.

Jogom protiv glavobolje

Neki američki liječnici smatraju da jogom, jednom od najpoznatijih i najpopularnijih istočnjačkih vještina i terapija, možete smanjiti glavobolju. Naime, čak 75 posto glavobolja uzrokuje mišićna napetost u predjelu vrata, ali i loše držanje. Ljudi koji imaju pognuta ramena i loše držanje te naviku da glavu naginju naprijed često pate od glavobolja jer su im mišići vrata stalno napeti.

Zbog toga se preporuča redovito prakticiranje joge, a osim što vas može riješiti mučnih glavobolja, natjerat će vas i na pravilno držanje.

Trčanjem ublažite bolove u zglobovima i mišićima

Mislite li da trčanje uništava vaše zglobove i mišiće, razmislite još jednom. Rekreativno trčanje, naravno ako je redovito i pravilno, štiti osjetljive zglobove od oštećenja i boli. Istraživanja su potvrdila kako odrasle osobe koje su se bavile rekreativno trčanjem imaju 25 manje šanse da pate od bolova u mišićima, a manja je i mogućnost pojave artritisa. No, ključna riječ je dosljednost. Trčite redovito vaše kosti, mišići, zglobovi i tetive naviknut će se na svakodnevno poskakivanje.

Pilatesom protiv bolova u leđima

Mnogi fizioterapeuti preporučuju bavljenje pilatesom jer se tako najlakše jačaju mišići koji pridržavaju kralježnicu. Bolovi u leđima najčešće su uzrokovani lošim držanjem, a pomno odabranim vježbama jača se muskulatura cijelog tijela, s naglaskom na posturalnoj muskulaturi, odnosno mišićima odgovornim za držanje tijela.

Vježbe istezanja uklonit će bolove i popraviti držanje. Pilates je odličan i za rekonvalescente koji se oporavljaju od ozljeda jer pomaže bržem zacjeljivanju i jačanju organizma.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti