Međunarodna inicijativa za zdraviju prehranu "Five a day“ ponovno u Hrvatskoj

Međunarodna inicijativa za zdraviju prehranu "Five a day“ ponovno u Hrvatskoj

Međunarodna inicijativa za zdraviju prehranu "Five a day“ ponovno u Hrvatskoj
  • Objavljeno: Srijeda, 18.01.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kroz posebno niske cijene izbora voća i povrća u razdoblju od 30-tak dana potiče se obitelji na veću konzumaciju zdravih namirnica. Međunarodna inicijativa provodi se  u siječnju i veljači - mjesecima kada se zdrave namirnice percipiraju kao dodatno opterećenje za  obiteljski budžet iscrpljen u blagdanskim danima.  

Hrvatska i ove godine slijedi međunarodnu inicijativu za zdraviju prehranu "5 a day" koja se provodi kroz trgovine lanca Mercator. U kampanji "5 na dan" voće i povrće dijeli se prema bojama i učinkovitosti na organizam. Kampanja slijedi upute Svjetske zdravstvene organizacije i potiče konzumaciju 5 porcija voća i povrća različitih boja svakog dana čime se utječe na opće zdravlje organizma i optimalan unos vitamina.

Sva prodajna mjesta Mercatora stoga će kroz siječanj i veljaču bit će posvećena zdravlju i pravilnoj prehrani. U sklopu ovogodišnjeg projekta iz tjedna u tjedan izmjenjuje se ponuda egzotičnog voća - manga, papaje, limete i avokada koje je na akciji, kao i ponuda banana, naranči, jabuka, kruški, klementina, limuna, kelja, paprika, cvjetače, crvenog luka, šampinjona, te drugog voća i povrća kako bi se potaknuo veći unos pripadajućih vitamina. Mercatorovom akcijom 5 na dan potiče se i domaća proizvodnja pa samo na području slavonske regije Mercator-H surađuje s čak 17 poljoprivrednika i malih proizvođača voća i povrća od kojih minimalno pet plasira gotovo 100 posto svojih proizvodnih kapaciteta kroz proizvodnu mrežu trgovina Mercatora.

 "5 a day" je velika međunarodna inicijativa kojom se ističe važnost dnevne konzumacije voća i povrća čime se utječe na opće zdravlje organizma te se smanjuje rizik od teških bolesti. Akcija  se provodi kroz mjesece u kojima opada konzumacija zdravih namjernica, a u Hrvatskoj ju provodi Mercator.

5 BOJA NA DAN

  • plavo-ljubičasto voće štiti mokraćne organe, čuva pamćenje, usporava starenje (borovnica, grožđe, patlidžan...)
  • bijela čuva srce i krvne žile te smanjuje razinu kolesterola (banana, đumbir, bijeli luk, češnjak..)
  • zeleno čuva vid te smanjuje rizik od nastanka nekih vrsta raka, jača kosti i zube, bijelo štiti srce i krvne žile jer smanjuje razinu kolesterola u krvi, (avokado, zelene jabuke, kivi, kupus...)
  • žuto-narančasto jača imunološki sustav, (dinja, grejpfrut, limun, mango...)
  • crveno voće smanjuje rizik od više vrsta raka. (šipak, crveni kupus, rotkvica, crvena jabuka...)

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti