Zašto kava smanjuje rizik od dijabetesa?

Zašto kava smanjuje rizik od dijabetesa?

Zašto kava smanjuje rizik od dijabetesa?
  • Objavljeno: Četvrtak, 19.01.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su dokazali da ispijanje kave može smanjiti rizik od nastanka dijabetesa. Međutim nisu znali točan razlog, ali kineski znanstvenici su ga konačno pronašli.

"Otkrili smo tri glavna spoja u kavi koji objašnjavaju razlog manjeg rizika od nastanka dijabetesa", WebMD prenosi izjavu istraživača dr. sc. Kuna Huanga.

Dijabetes tipa 2 je najčešći tip dijabetesa. U onih, koji ga imaju, tijelo nema dovoljno inzulina koji je od presudne važnosti da se glukoza razgradi i dođe do stanica kojima služi kao izvor energije.

Znanstvenici vjeruju da ekstrakti kave - kofein, kofeinska kiselina i klorogena kiselina, smanjuju rizik od nastanka dijabetesa. Naime, ti spojevi štite stanice gušterače.

Saznajte koji su osnovni koraci za prevenciju dijabetesa!

Ta tri spoja blokiraju razvijanje toksičnog proteina, znanstvenicima poznat kao hIAPP, koji je povezan s povećanim rizikom od nastanka dijabetesa, Alzheimerove bolesti i bolesti gušterače.

Znanstvenici tvrde da kava bez kofeina može imati još bolji učinak kod sprječavanja nastanka dijabetesa, naročito kod ljudi koji već pate od dijabetesa tipa 2.

"U kavi bez kofeina, kofeinska i klorogena kiselina dolaze u još većem postotku, dok je razina kofiena uvelike smanjena", dodao je dr. sc. Huang.

Dijabetes tipa 2 je često povezan s pretilošću, što znači da ga se može kontrolirati tjelovježbom i zdravom prehranom.

Phd. Joe Vinson je izjavio za WebMD kako "znamo da kava smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 i ovi sastojci su možda samo jedan od načina pomoću kojih kava to radi".

Provjerite najvažnije činjenice o dijabetesu!

"Međutim, koncentracija spojeva kave koji se koriste u istraživanju je mnogo veća od koncentracije spojeva koji bi se unijeli tipičnom konzumacijom kave", dodao je Phd. Vinson.

Postoje mnoge mjere kako bi se smanjio rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, svakodnevna šetnja od 30 minuta će svakako pomoći, a nekoliko šalica kave dnevno sigurno neće odmoći.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti