Mentalno zdravlje i astma

Mentalno zdravlje i astma

Mentalno zdravlje i astma
  • Objavljeno: Nedjelja, 28.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Slabo mentalno zdravlje povezano je s astmom.

Prisutnost mentalne bolesti i njezina izraženost čini se da je povezana s povišenim rizikom od razvoja astme, prema izvještaju istraživača, objavljeno je na stranicama Reuters Healtha.

«Povezanost astme s psihološkim čimbenicima poznata je već stoljećima, i nedavno se ponovno pokazano zanimanje za tu temu,» istaknuli su dr. Thomas H. Chun i njegovi kolege s Brown University, Providence, Rhode Island u medicinskom časopisu «Chest».

Istraživači su ponovno pregledali povezanost kod reprezentativnog uzorka populacije Sjedinjenih Američkih Država, koristeći se podacima više od 355 000 sudionika koji su sudjelovali u studiji provedenoj 2006. godine. Prema saznanjima autora, to je najveće istraživanje o povezanosti astme i mentalnog zdravlja.

Samoopisano slabo mentalno zdravlje bilo je izravno povezano s izgledima od trenutnog oboljenja od astme, pronašao je tim. Čak štoviše, kako se broj samoopisanih dana slabog mentalnog zdravlja povećavao, tako se povećavala i vjerovatnost pojave astme.

Specifično, astma je pogodila 6,3% sudionika bez problema s mentalnim zdravljem, 6,7% onih koji su imali 1-7 dana slabog mentalnog zdralja, i sve više postotke do 21,6% onih s 22 i više dana slabog mentalnog zdravlja.

No ipak, komentira dr. David M. Mannino, s University of Kentucky, Lexington, u svom pridruženom članku, «Na kraju, ova analiza zapravo ne pokazuje je li zamijećena veza samo problem povezanosti između dvaju uobičajenih problema, ili je indikativna za put kojim je jedan problem glavni za razvoj drugoga.»

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti