Fitnes, dijabetes i debljina

Fitnes, dijabetes i debljina

Fitnes, dijabetes i debljina
  • Objavljeno: Subota, 27.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Fitnes utječe na dijabetes više nego debljina.

Pojedinci s dijabetesom tipa 2 mogli bi poboljšati kvalitetu života povezanu sa zdravljem tako da budu fit, što je opisano u novom istraživanju, objavljeno je na Reuters Healthu.

Dr. Wendy L. Bennett s Johns Hopkins University School of Medicine, Baltimore, i njezini kolege proučavali su djeluje li smanjenje utreniranosti ili povećanje debljine na smanjenje kvalitete života povezane sa zdravljem kod dijabetičara s dijabetesom tipa 2.

Istraživači su promatrali ljude koji su sudjelovali u dvama kliničkim istraživanjima za ispitivanje visokog krvnog tlaka – jedno je uključivalo 119 pojedinaca s dijabetesom tipa 2 i drugo je uključivalo 98 sudionika bez dijabetesa tipa 2.

Sudionici studije s dijabetesom su doista imali lošiju kvalitetu života povezanu sa zdravljem nego pojedinci bez dijabetesa. Posebno, imali su veću vjerovatnost da će opisivati ograničenja zbog fizičkih problema, smanjenu vitalnost i slabo opće zdravlje, o čemu su istraživači izvjestili u on line časopisu «Health and Quality of Life Outcomes».

Kardiovaskularna utreniranost je bila čvrsto povezana s rizikom od slabe kvalitete života kod pacijenata s dijabetesom. Debljina je umala manju ulogu, ali je ipak imala utjecaja.

No ipak negativan utjecaj dijabetesa tipa 2 na kvalitetu života povezanu sa zdravljem ne može biti potpuno objašnjen s većom debljinom pojedinaca i njihovom slabijom utreniranošću.

Bez obzira na to, istraživači su zaključili, pojedincima s dijabetesom tipa 2 moglo bi se savjetovati da «uključe fizičku aktivnost u svoju svakodnevicu i poboljšaju utreniranost, što bi im omogućilo da naprave više, osjećaju se bolje, te smanje rizik od kardiovaskularnih bolesti i komplikacija povezanih s dijabetesom.»

Za MojDoktor:
Maja vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti