Mišićavi muškarci žive duže?

Mišićavi muškarci žive duže?

Mišićavi muškarci žive duže?
  • Objavljeno: Nedjelja, 25.11.2012.
  • Broj pregleda: 601
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Muškarci, koji su za vrijeme adolescentskih dana imali manjak mišićne mase, imaju veći rizik od prijevremene smrti, otkrivaju švedski znanastvenici.

Znanstvenici ističu da manjak mišićne mase povećava rizik od nastanka pretilosti i visokog krvnog tlaka. Upozoravaju mlade muškarce da redovito vježbaju jer će na taj način, osim zdrave tjelesne težine, vrlo vjerojatno doživjeti duboku starost.

U istraživanju je sudjelovalo više od milijun Šveđana u dobi od 16 do 19 godina. Znanstvenici su njihovo zdravlje promatrali u razdoblju od 24 godine.

Njih 2.3% (26000) je doživjelo preranu smrt, od kojih je 22% počinilo samoubojstvo, 15% je umrlo zbog raka, a 8% od kardiovaskularnih bolesti. Prerana smrt se definira kao smrt koja se dogodi prije dobi od 55 godina.

Rezultati istraživanja, koji su objavljeni u časopisu BMJ, pokazuju kako su muškarci s visokim postotkom mišićne mase imali 20 do 35% manji rizik od nastanka prerane smrti.

Redovita tjelovježba će smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i nekih vrsta raka. Tjelovježbom se potiče oslobađanje hormona sreće (endorfina), zbog čega će se rizik od nastanka suicidalnih misli, kao i samog suicida, svesti na minimum.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti