Mišićavi muškarci žive duže?

Mišićavi muškarci žive duže?

Mišićavi muškarci žive duže?
  • Objavljeno: Nedjelja, 25.11.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Muškarci, koji su za vrijeme adolescentskih dana imali manjak mišićne mase, imaju veći rizik od prijevremene smrti, otkrivaju švedski znanastvenici.

Znanstvenici ističu da manjak mišićne mase povećava rizik od nastanka pretilosti i visokog krvnog tlaka. Upozoravaju mlade muškarce da redovito vježbaju jer će na taj način, osim zdrave tjelesne težine, vrlo vjerojatno doživjeti duboku starost.

U istraživanju je sudjelovalo više od milijun Šveđana u dobi od 16 do 19 godina. Znanstvenici su njihovo zdravlje promatrali u razdoblju od 24 godine.

Njih 2.3% (26000) je doživjelo preranu smrt, od kojih je 22% počinilo samoubojstvo, 15% je umrlo zbog raka, a 8% od kardiovaskularnih bolesti. Prerana smrt se definira kao smrt koja se dogodi prije dobi od 55 godina.

Rezultati istraživanja, koji su objavljeni u časopisu BMJ, pokazuju kako su muškarci s visokim postotkom mišićne mase imali 20 do 35% manji rizik od nastanka prerane smrti.

Redovita tjelovježba će smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i nekih vrsta raka. Tjelovježbom se potiče oslobađanje hormona sreće (endorfina), zbog čega će se rizik od nastanka suicidalnih misli, kao i samog suicida, svesti na minimum.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti