Mogu li komarci prenijeti ebolu?

Mogu li komarci prenijeti ebolu?

Mogu li komarci prenijeti ebolu?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 20.10.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ako ste postali zabrinuti oko ugriza komaraca jer mogu prenijeti niz različitih bolesti, trebate znati da ebola nije jedna od njih.

Kako biste razumjeli zašto komarci nisu prenosioci ebole, trebate razumjeti kako komarci zapravo ugrizaju. Samo ženke komaraca ugrizaju i one ne lete s osobe na osobu, ne ugrizaju osobu za osobom. Ženke komaraca su u potrazi za krvlju tek kada planiraju izleći jajašca, a ostalo vrijeme obitavaju na biljkama.

Kada se komarac nahrani krvlju, njegov abdomen nabubri. Tada komarac odmara na površini nekoliko sati ili dana, traži vodu i leže jajašca.

Komarci mogu prenositi bolesti, poput malarije, žute groznice ili virusa zapadnog Nila. Komarci nisu rođeni s tim bolestima, već se njima zaraze od čovjeka. Virus tada ulazi u probavni sustav komarca, razgrađuje se i može se prenijeti na drugog čovjeka. U slučaju malarije, paraziti su pohranjeni u crijevima komarca i šire se putem njihovih žlijezda slinovnica.

Virus ebole ne može ući u slinu komarca, tako da ju komarci ne mogu ni prenositi, kao ni drugi insekti. Do sada se pokazalo da samo sisavci (čovjek, šišmiši, majmuni, čimpanze) mogu biti prenosioci virusa ebole.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti