Prehrana može utjecati na oporavak od raka jajnika

Prehrana može utjecati na oporavak od raka jajnika

Prehrana može utjecati na oporavak od raka jajnika
  • Objavljeno: Nedjelja, 19.10.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Žene, koje su prije dijagnoze raka, imale zdrave prehrambene navike, su imale veću vjerojatnost uspješnog ozdravljenja, u odnosu na žene čija je prehrana bila nezdrava.

"Zdrave prehrambene navike ukazuju na jači imunološki sustav, zbog čega tijelo bolje reagira na terapiju. Također, žene puno lakše nastavljaju sa zdravom prehranom tijekom terapije, za koju se pokazalo da može doprinijeti ozdravljenju", izjavila je voditeljica istraživanja prof. Cynthia A. Thomson.

Provjerite kako crni čaj može smanjiti rizik od nastanka raka jajnika!

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of National Cancer Institute, su se osvrnuli na 636 slučajeva raka jajnika, koji su dijagnosticirani u razdoblju od 1993. do 1998. godine, od kojih su 90% bili uznapredovali oblici raka.

Žene su ispunjavale upitnik koji je sadržavao pitanja o prehrambenim navikama i razini fizičke aktivnosti. Od 2012. godine su umrle 354 žene, od kojih je 305 umrlo isključivo od raka jajnika.

Kada su znanstvenici žene podijelili u 3 skupine, na temelju njihove kvalitete prehrane, one koje su bile u skupini najkvalitetnije prehrane su imale 27% manji rizik od nastanka smrti od bilo kojeg uzroka nakon dijagnoze raka.

Saznajte što svaka žena treba znati o raku jajnika!

Prehrana bogata voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama može smanjiti upalu, koja je povezana širenjem stanica raka. Takva prehrana je također povezana sa smanjenim rizikom od nastanka drugih kroničnih bolesti, poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti