Što usne mogu reći o vašem zdravlju?

Što usne mogu reći o vašem zdravlju?

Što usne mogu reći o vašem zdravlju?
  • Objavljeno: Nedjelja, 26.02.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 124RF

Naše usne su fleksibilne, pomiču se kada se smijemo, mrštimo, oblikujemo riječi ili se spremamo za poljubac. One se sastoje od najtanjih slojeva kože što ih čini osjetljivima na dodir i osjećaje. To čini usne ranjivima na sušenje, pucanje i druge površinske promjene. I s vremena na vrijeme, promjene u izgledu usana mogu ukazati da nešto nije kako treba u našem tijelu.

To možete sami provjeriti gledajući se u ogledalo. Ali ako ste zabrinuti za ono što vidite, ne ustručavajte se konzultirati stomatologa, liječnika ili dermatolog.

Ako su vaše usne suhe i ispucane

Obično to znači da ste bili izloženi vjetru,suncu ili suhom zraku. Ili se može raditi o dehidraciji. Postoje neke druge mogućnosti za ove simptome:

Ako ste nervozni možete grickati usne i učiniti ih bolnima, suhima i upaljenima. Donja usna se češće grize od gornje usne.

Saznajte kako kokosovo ulje čuva zdravlje usne šupljine!

Suha donja usna koja je crvena ili bijela je znak oštećenja od sunca koje bi moglo povećati rizik od raka kože u budućnosti.

Ako primijetite promjene u kutovima usana

Cheilitis je vrsta gljivične infekcije koja se najčešće pojavljuje kod ljudi s protezama. Cheilitis može biti bolan i uzrokovati ispucane ili upaljene kutove usana. Izbjegavajte lizanje, trljanje ili iritaciju tog osjetljivog područja da se spriječi infekcija.

Gljivične infekcije mogu uzrokovati bijele mrlje na kutovima usana. Kada se mrlje obrišu, mogu postati crvene, upaljene i bolne.

Ako vaše usne izgledaju natečene ili upaljene

Znali bi da ste primili udarac u usta koji je uzrokovao oticanje ili ako ste nedavno ubrizgali kolagen u usne. No, postoje i drugi mogući uzroci:

Provjerite što ispucane usne govore o vašem zdravlju!

Alergijske reakcije mogu biti odgovorne za oteklinu. Hrana, pića, lijekovi, ruž za usne i drugi kozmetički proizvodi, pa čak i ubodi insekata mogu uzrokovati oteklinu.

Ako uočite čir na usnama

Čirevi na usnama mogu biti privremeni ili kronični. Mogu se lako liječiti ili biti razlog za zabrinutost:

Kronično suha usta mogu stvoriti bolove u kutu usana. Uzroci dehidracije uključuju suha usta i korištenje određenih lijekova.

Mukokele se mogu pojaviti s unutarnje strane donje usnice. To je mjehur poput otekline koji može izgledati plavo. Mukokele se pojavljuju kada je žlijezda slinovnica blokirana ili ozlijeđena, a to je obično uzrokovano traumom, kao što je slučajni ugriz usne.

Jedan očigledan izvor čireva je herpes simplex virus. Herpes simplex uzrokuje čireve. Možete također doživjeti upalu grla ili krajnika. Ovaj virus se širi s lakoćom, pa izbjegavajte izravan kontakt usnama.

Slično tome, sifilis se širi lako bliskim kontaktom i može izazvati herpes poput čireva. Čir je najčešće crven i ne uzrokuje bol.

Fibrom je bujanje mekog tkiva i obično je benigni. Najčešće su fibromi ružičasti, bijeli ili povremeno svijetle boje, a ako su nadraženi mogu biti crvene ili plavkaste boje. Vjerojatan razlog je brušenje zubi, grickanje usana ili oštar aparatić za zube. Ako pušite ili pijete, fibrom može biti znak oralnih karcinoma.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije