Morske školjke možda su ključ za oporavak od paralize

Morske školjke možda su ključ za oporavak od paralize

Morske školjke možda su ključ za oporavak od paralize
  • Objavljeno: Utorak, 25.01.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači su otkrili kako su uspjeli promjenom šećera kojeg pronalazimo u morskim školjkama, popraviti oštećene živčane stanice u leđnoj moždini.

Nakon što je šećer ubrizgan, ubrzo je popunio rupe na membranama živčanih stanica, a nakon samo 30 minuta obnovljeni su električni signali između ekstremiteta i mozga.

Istraživanje je još u ranoj fazi, a dosad je provođeno samo na zamorcima, ali znanstvenici se nadaju kako će ih rezultati možda dovesti do tretmana za ljude.

Richard Borgens, voditelj Centre for Paralysis Researcha, udružio se s fiziologom Riyiem Shiem i kemičarom Youngnam Choom i otkrio kako su neki šećeri bili sposobni „naciljati" oštećene membrane stanica, prenosi Telegraph.

Modificiranjem šećera hitina kojeg pronalazimo u školjkama, a zatim njegovim ubrizgavanjem u leđnu moždinu zamoraca, utvrđeno je kako je šećer pronašao oštećene stanice i popunio rupe.

Nakon što je utvrđeno da su se živčane stanice oporavljale, iduće je otkriveno kako su električni signali, bitni za osjećaj i pokrete, bili u mogućnosti proći kroz oporavljene stanice.

Mjerenjem reagiranja mozga na živčane signale koji su generirani u butu zamorca, tim je otkrio kako su samo 30 minuta nakon ubrizgavanja šećera, električni signali bili obnovljeni.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti