Mozak se uvijek razvija

Mozak se uvijek razvija

Mozak se uvijek razvija
  • Objavljeno: Nedjelja, 18.10.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Učenje novih vještina i trikova moglo bi poboljšati stvaranje novih veza među živčanim stanicama u mozgu, tvrde znanstvenici.

U novom članku kojeg su objavili istraživači s Katedre za kliničku neurologiju na poznatom britanskom sveučilištu Oxford, ističe se da je mozak sve samo ne statički organ te da „žudi za promjenama", a istraživanja su pokazala da trikovi poput žongliranja mogu potaknuti povećanje kognitivnih kapaciteta u odralsoj dobi.

Istraživači su rekli da su sudionici istraživanja koji su tijekom razdoblja od šest tjedana svakoga dana žonglirali najmanje trideset minuta imali značajna poboljšanja u mozgu, točnije u bijeloj tvari, koja je zapravo splet živčanih vlakana koja provode električne signale među stanicama.
U osvrtu na istraživanju, koje je objavljeno u poznatom časopisu Nature Neuroscience, profesor Heidi Johansen-Berg rekao je: „Sklonimo smo razmišlajti o mozgu kao o statičkom organu ili čak kao o organu koji degenerira u odrasloj dobi."

„Sada smo pokazali da mozak može presložiti vlastiti komunikacijski sustav kako bi učinkovitije funkcionirao", dodali su.

Osim što zahtjeva pokrete obje ruke, žongliranje je vještina koja zahtijeva brojne kompleksne motoričke sposobnosti, uključujući i praćenje perifernim vidom.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti