Moždani udar zbog partnera

Moždani udar zbog partnera

Moždani udar zbog partnera
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 04.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ako imate partnera koji puši mogli biste si povećati rizik za moždani udar, upozoravaju stručnjaci.

Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Preventive Medicine upućuje na to da brak s pušačem povećava rizik za moždani udar za 42%, čak i ako osoba nikada nije pušila.

Povećanje rizika je čak i veće za ljude koji su prestali pušiti a njihov partner još puši, i to čak do 72%.

No, dodatni rizik prividno nestaje ako partner uspije prestati pušiti.

Dr. Maria Glymour, istraživačica s jedne od najpoznatijih ustanova za takva istraživanja, Harvard School of Public Health, rekla je da se učinci prestanka pušenja na zdravlje proširuju s osobe koja je prestala pušiti i utječu i na supružnika, što naposljetku umnožava dobrobit od prestanka pušenja.

Joe Korner, voditelj odjela za komunikacije u britanskoj udruzi koja se bavi problemima moždanog udara Stroke, rekao je kako su stručnjaci već neko vrijeme znali da pasivni pušači imaju gotovo dva puta veću vjerojatnost za moždani udar od onih koji ne dolaze u doticaj s pušenjem.

Apeliramo na ljude da razmotre učinak koji pušenje ima na njihovo zdravlje, i na zdravlje ljudi oko njih kako bi učinili sve što je u njihovoj moći da smanje rizik za moždani udar, koji je jedan od najvećih ubojica u svijetu, savjetovao je na kraju.

Za MojDoktor: Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti