Može li crno vino pospješiti kardiovaskularno zdravlje?

Može li crno vino pospješiti kardiovaskularno zdravlje?

Može li crno vino pospješiti kardiovaskularno zdravlje?
  • Objavljeno: Subota, 06.09.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Vjerojatno ste već čuli da crno vino može pospješiti zdravlje kardiovaskularnog sustava, ali novo istraživanje znanstvenika iz Španjolske otkriva da u obzir treba uzeti i razinu fizičke aktivnosti.

U ovom istraživanju je sudjelovalo 146 osoba koje su bile podijeljene u dvije grupe. Jedna grupa je pila bijelo vino, a druga crno. Svi sudionici su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o cjelokupnim životnim navikama, uključujući i navike vježbanja.

Provjerite što koža govori o zdravlju kardiovaskularnog sustava!

Znanstvenici su svakih 6 mjeseci tijekom istraživanja, koje je trajalo godinu dana, sudionicima mjerili razinu dobrog (HDL) kolesterola i razinu lošeg (LDL) kolesterola.

Rezultati su pokazali da je svim sudionicima razina lošeg kolesterola nešto niža, bez obzira na to koje vino su pili. Razina dobrog kolesterola nije bila drugačija, osim kod sudionika koji su vježbali najmanje 2 puta tjedno.

Naime, kod sudionika, koji su vježbali 2 puta tjedno, razina dobrog kolesterola je bila viša, a razina lošeg kolesterola najniža, u odnosu na sudionike koji nisu vježbali uopće ili su vježbali manje od 2 puta tjedno.

Saznajte kako rani stres uzrokuje kardiovaskularne bolesti!

Znanstvenici nisu sigurni zašto točno kombinacija vina i tjelovježbe povećava razinu dobrog kolesterola i istraživanje definitivno planiraju nastaviti. Dok ne dođu do konkretnijih odgovora, ističu da bismo svaki dan u razdoblju od 30 minuta trebali raditi kardiovaskularne vježbe. To nije nužno recept za mršavljenje, već recept za zdravije srce.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti