Može li kalij pomoći u prevenciji srčanog udara?

Može li kalij pomoći u prevenciji srčanog udara?

Može li kalij pomoći u prevenciji srčanog udara?
  • Objavljeno: Nedjelja, 07.09.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje američkih znanstvenika, objavljeno u časopisu Stroke, otkriva da žene koje su prošle menopauzu svakako trebaju povećati unos kalija jer on može pomoći u regulaciji krvnog tlaka i na taj način sudjelovati u prevenciji srčanog udara.

Pripremite smoothie bogat kalijem!

Srčani udar je jedan od vodećih uzročnika smrti u svijetu. Češće se javlja kod žena, nego kod muškaraca. Prethodna istraživanja su već pokazala da kalij može pomoći u smanjenju rizika od nastanka srčanog udara.

Tijelu je kalij potreban kako bi održavao normalnu razinu vode unutar i između stanica. Također je neophodan za kontrakcije mišića i utječe na reakciju živaca na stimulaciju.

U istraživanju je sudjelovalo 90137 žena, u dobi od 50 do 79 godina, koje su prole menopauzu. Tijekom razdoblja istraživanja znanstvenici su bilježili koliko kalija svaka sudionica uzima dnevno i koliki je rizik od nastanka srčanog udara. Sudionice su u prosjeku unosile 2611 miligrama kalija dnevno.

Rezultati su pokazali da žene, koje su unosile više od 3193 miligrama kalija dnevno, imaju za 16% manji rizik od nastanka srčanog udara, u odnosu na žene, koje su unosile manje od 1925 miligrama kalija dnevno.

Provjerite kako prepoznati manjak kalija!

Nažalost, istraživanja su pokazala da veliki broj starijih žena ne unosi dovoljno kalija. Svjetski stručnjaci se još uvijek nisu usuglasili oko određivanja dnevne preporučene doze kalija pa je najbolje da se za savjet obratite liječniku ili nutricionistu koji će vam pomoći kod određivanja preporučene dnevne doze kalija, sukladno vašem cjelokupnom zdravstvenom stanju, lijekovima koje uzimate i životnim navikama.

Kalij možete unositi putem suplemenata ili namirnica, a neke od namirnica, koje su bogate kalijem su banana, dinja, krumpir, naranča i grejp.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti