Hrana koja povećava rizik od demencije

Hrana koja povećava rizik od demencije

Hrana koja povećava rizik od demencije
  • Objavljeno: Utorak, 20.12.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Ako ste stariji od 30 ili 40 godina, možda vam je nekada pala na pamet zabrinutost od dobivanja demencije jednoga dana. Alzheimerove bolest i demencija nemaju lijeka, no iako znanost još uvijek nije supjela zaustaviti ovu razornu bolest, nova studija sugerira da određena prehrana može pomoći u smanjenju rizika od ove bolesti. Vjerojatno ste pogodili, riječ je o prehrani s minimalno prerađene hrane.

Studija nedavno objavljena u časopisu Jama Neurology, ispitala je više od 10.000 ljudi u dobi od 35 do 74 godine u 6 brazilskih gradova. Pokazala je da Brazilci jedu puno brze hrane, slično Sjedinjenim Državama, a oko 20% do 30% dnevnih kalorija dolazi upravo iz ultra prerađene hrane, prenosi Eat This, Not That.

Istraživači s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Sao Paulu dali su sudionicima kognitivne testove na početku i na kraju desetogodišnje studije i usporedili rezultate s prijavljenom prehranom sudionika. Analiza je otkrila da su muškarci i žene koji su najviše konzumirali prerađenu hranu, pokazali 28% bržu stopu globalnog kognitivnog pada i 25% brži pad izvršne funkcije u mozgu u usporedbi s ljudima koji su jeli najmanje ''bezvrijedne'' hrane. Globalna funkcija mozga odnosi se na veliku aktivnost u cijelom mozgu, dok izvršne funkcije, obrađene u pred-frontalnom korteksu, uključuju pamćenje, rješavanje problema, pažnju i samokontrolu.

Ultra prerađena hrana i vaš mozak

Rezultati studije ne iznenađuju jer znamo da su dijete bogate ultra prerađenom hranom povezane s višim stopama pretilosti, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti, a to su također čimbenici rizika povezani s većim rizikom za kognitivni pad", rekla je registrirana dijetetičarka Julie Upton.

Ultra prerađenu hranu često je lako uočiti na ambalaži. Njihovi popisi sastojaka obično su vrlo dugi i sadrže konzervanse, bojanje i razne kemikalije. Zatim su tu visoko prerađene namirnice koje je teže prepoznati poput kruha bez cjelovitih žitarica i pekarskih proizvoda, jogurta s dodanim šećerima, konzerviranih juha i umaka.

Također je važno napomenuti da nije svaka prerađena hrana koja dolazi u konzervi ili kutiji loša za mozak. "Prerada hrane u određenoj mjeri svakako je u redu, poput mlijeka i konzerviranog graha", rekao je dr. Tobi Amidor.

"Umjesto da ciljate hranu koju treba izbjegavati ili smanjiti, najbolji pristup za istinski zdrav način života je usredotočiti se na to što više dodavanja raznih nutrijenata", predlaže dijetetičarka Lisa Moskovitz. Dajte prednost cjelovitoj hrani bogatoj hranjivim tvarima, koja će prirodno istisnuti druge namirnice koje ne promiču zdravlje. Držite se zdrave biljne prehrane bogate povrćem, voćem i cjelovitim žitaricama i one koja ima malo zasićenih masti i dodanih šećera, savjetuje Upton. To će održati krvne žile čistima kako bi se povećale hranjive tvari i kisik u mozgu, pa će se tako i spriječiti pad spoznaje.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije