Borovnice pomažu u borbi protiv Alzheimerove bolesti!

Borovnice pomažu u borbi protiv Alzheimerove bolesti!

Borovnice pomažu u borbi protiv Alzheimerove bolesti!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 11.04.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Alzheimerova bolest je vrlo progresivna i najčešći tip demencije koji se pretežno javlja kod osoba starijih od 65 godina. Procjenjuje se da više od 26 milijuna ljudi diljem svijeta boluje od Alzheimerove bolesti i da će se ta broja u idućih 30 godina utrostručiti.

Sve veći broj istraživanja otkriva da usvajanjem zdravih prehrambenih navika možemo smanjiti rizik od nastanka Alzheimerove bolesti, kao i usporiti njezin napredak.

Novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da osobe koje boluju od Alzheimerove bolesti nakon početka svakodnevne konzumacije borovnica osjećaju poboljšanje simptoma bolesti.

Osobe koje boluju od Alzheimerove bolesti mogu poboljšati svoje pamćenje i kognitivne funkcije povećanjem unosa namirnica s odličnim antioksidacijskim svojstvom, kao što su borovnice, izjavio je voditelj istraživanja prof. Robert Krikorian.

Borovnice su odličan izvor antioksidanata i fitonutrijenata. To su spojevi za koje su brojna istraživanja pokazala da smanjuju rizik od nastanka niza bolesti, smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu, ublažavaju kroničnu upalu i štite od raka i kroničnih srčanih bolesti.

Kronična upala u tijelu je vodeći uzročnik Alzheimerove bolesti, a borovnice imaju moćno protuupalno djelovanje. U sastavu borovnica možemo pronaći visoku razinu antocijanina koji poboljšavaju funkcioniranje mozga i sprječavaju prijevremeno starenje mozga.

Saznajte koje zdravstvene prednosti kriju borovnice!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti