Može li vitamin D pomoći u regulaciji krvnog tlaka?

Može li vitamin D pomoći u regulaciji krvnog tlaka?

Može li vitamin D pomoći u regulaciji krvnog tlaka?
  • Objavljeno: Srijeda, 02.07.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje američkih znanstvenika, čiji su rezultati objavljeni u časopisu The Lancet Diabetes & Endocrinology, otkriva da niska razina vitamina D može povećati rizik od nastanka visokog krvnog tlaka.

Prethodna istraživanja s pokazala da postoji povezanost između razine vitamina D i razine krvnog tlaka, ali rezultati nisu bili dovoljno potkrijepljeni dokazima da bi ih se moglo smatrati vjerodostojnima, prenosi WebMD.

Saznajte zašto nam je važan vitamin D!

Vitamin D je vitamin sunca. Tijelo ga proizvodi kada je izloženo sunčevim zrakama. Također se nalazi u namirnicama kao što su jaja, mlijeko, jogurt, tuna, losos, pahuljice i sok od naranče.

U ovom istraživanju su znanstvenici proučavali zdravlje kod 146500 osoba. Oni su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovim cjelokupnim životnim navikama.

Rezultati istraživanja su pokazali da svako povećanje izlaganja vitaminu D za 10%, rizik od nastanka hipertenzije, odnosno, visokog krvnog tlaka, smanjuje za 8%.

Provjerite koji simptomi upućuju na manjak vitamina D!

"Privlačna je pomisao da možemo zamijeniti uzimanje lijekova za snižavanje krvnog tlaka s pažljivim izlaganjem suncu", izjavila je voditeljica istraživanja prof. Elina Hypponen.

No, iako istraživanje otkriva da postoji direktna povezanosti, tu tvrdnju nije potkrijepilo s dovoljno dokaza. Upravo zbog toga je potrebno nastaviti istraživanje kako bismo znali može li uzimanje suplemenata vitamina D pomoći u prevenciji hipertenzije.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti