Kako šećer djeluje na zdravlje dojki?

Kako šećer djeluje na zdravlje dojki?

Kako šećer djeluje na zdravlje dojki?
  • Objavljeno: Utorak, 01.07.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Samo 3 zaslađena pića tjedno mogu povećati gustoću tkiva dojki i povećati rizik od nastanka raka dojke, otkriva nam to novo istraživanje znanstvenika iz Kanade, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal BMC Public Health.

Provjerite koliko šećera zapravo unosimo!

U istraživanju je sudjelovalo 776 žena pred samu menopauzu i 779 žena koje su prošle kroz menopauzu. Znanstvenici su svakoj ženi mjerili gustoću dojki, a one su ispunjavale upitnik koji je sadržavao pitanja o učestalosti konzumiranja slatkih namirnica (čokolada, kolači, sladoled), zaslađenih napitaka i koliko žličica šećera prosječno unose dnevno.

"Otkrili smo da postoji povezanost između konzumacije šećera i gustoće tkiva dojki", izjavila je voditeljica istraživanja prof. Caroline Diorio i dodala kako "žene, koje su prošle kroz menopauzu su imale povećanu gustoću dojki ako su unosile prekomjernu količinu masti, dok su žene, koje su pred samu menopauzu, imale povećanu gustoću dojki ako su unosile prekomjernu količinu šećera."

Znanstvenici ističu da većina žena nije svakodnevno prekomjerno konzumirala šećer. Svaka od njih je unosila otprilike 3 zaslađena pića tjedno. Upravo zbog toga znanstvenici poručuju da je jako važno pripaziti na količinu šećera koju unosimo i ističu da se šećer može nalaziti i u namirnicama koje okusom ne moraju nužno biti slatke.

Saznajte kako hormoni štitnjače utječu na šećer u krvi!

Povećana gustoća tkiva dojki povećava rizik od nastanka raka dojki, a ujedno otežava i samo dijagnosticiranje raka.

Znanstvenici ističu da je potrebno nastaviti istraživanje, ali i da šećer treba konzumirati u što manjim količinama.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti