Ovi simptomi upućuju na manjak vitamina D!

Ovi simptomi upućuju na manjak vitamina D!

Ovi simptomi upućuju na manjak vitamina D!
  • Objavljeno: Srijeda, 20.04.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vitamin D je topiv u mastima i igra važnu ulogu u odražavanju rada cjelokupnog organizma. Potiče apsorpciju kalcija, minerala neophodnog za izgradnju i održavanje jakih kostiju. Vitamin D je ključan i u regulaciji imunološkog sustava a istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od nastanka različitih vrsta raka.

Vitamin D je vjerojatno najvažniji nutritivni spoj kada govorimo o zdravlju koštanog i imunološkog sustava. Manjak vitamina povećava rizik od nastanka rahitisa (krhkih kostiju) kod djece što povećava rizik od nastanka koštanih deformacija i različitih ozljeda. Novija istraživanja otkrivaju da vitamin D smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa 1 i 2, multiple skleroze i hipertenzije (povišenog krvnog tlaka).

Manjak vitamina D uzrokuje nastanak različitih simptoma. Neki od njih se javljaju vrlo brzo a neki tek nakon dugogodišnjeg manjka i nepravilnih prehrambenih navika.

Provjerite uzimate li dovoljno vitamina D!

Bolovi u mišićima i osjećaj slabosti

Bol može biti suptilna ili jako intenzivna. U početku su ovi simptomi gotovo neprimjetni ali nakon nekog vremena postaju sve intenzivniji. Vitamin D sudjeluje u regulaciji kontrakcija mišića a one su vrlo važne za održavanje zdravlja i snage koštanog sustava.

Oslabljen imunološki sustav

Kada je razina vitamina D u tijelu niska, tada imunološki sustav počinje ispaštati. U stanicama imunološkog sustava pronalazimo visoku koncentraciju vitamina D. U jednom istraživanju su znanstvenici iz Japana ustanovili da djeca koja unose adekvatnu količinu vitamina D imaju manji rizik od nastanka gripe.

Hipertenzija (visok krvni tlak)

Do hipertenzije vrlo često dolazi kada je u tijelu niska razina vitamina D. Naše tijelo proizvodi peptide koji uzrokuju zadržavanje vode u tijelu i povećavaju razinu krvnog tlaka. Vitamin D suzbija ove tjelesne reakcije i regulira razinu krvnog tlaka. Prevencija visokog krvnog tlaka je vrlo važan korak u prevenciji srčanih bolesti jer su dosadašnja istraživanja pokazala da je visok krvni tlak vodeći uzročnik bolesti kardiovaskularnog sustava.

Saznajte kako iz prehrane dobiti potrebne vitamine!

Loše raspoloženje

Nekoliko istraživanja je pokazalo kako postoji povezanost između lošeg raspoloženja i manjka vitamina D. Jedno istraživanje je pokazalo da manjak vitamina D dramatično povećava rizik od nastanka depresije. Kada su znanstvenici proučavali osobe koje imaju manjak vitamina D, ustanovili su da te osobe osjećaju niz različitih simptoma poput žudnje za grickalicama, letargije, poremećaja spavanja i naglih promjena raspoloženja.

Probavne smetnje

Neke probavne smetnje i poremećaji otežavaju apsorpciju vitamina D. Osobe koje boluju od celijakije i Crohnove bolesti imaju povećan rizik od nastanka manjka vitamina D. Nadalje, osobe s prekomjernim postotkom masnog tkiva također imaju povećan rizik od nastanka manjka vitamina D jer mast otapa ovaj vitamin i smanjuje njegovo fiziološko djelovanje.

Prekomjerno znojenje

Osobe koje imaju manjak vitamina D se vrlo često prekomjerno znoje. Znanstvenici još uvijek nisu sigurni zašto se to događa ali su sigurni da povezanost postoji. Pojačano znojenje se javlja na području cijelog tijela, a ponajviše na području čela.

Provjerite kako povećati unos vitamina D!

Srčane bolesti

Istraživanja su pokazala da manjak vitamina D povećava rizik od nakupljanja plaka unutar arterija što povećava rizik od nastanka srčanog i moždanog udara. Manjak vitamina D povećava rizik od nastanka niza stanja i poremećaja (dijabetes, hipertenzija, pretilost, visok kolesterol) koji direktno utječu na rizik od nastanka srčanih bolesti, srčanog i moždanog udara.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije