Mrgudi su privlačniji

Mrgudi su privlačniji

Mrgudi su privlačniji
  • Objavljeno: Četvrtak, 26.05.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje sugerira kako pokazivanje „zavodljivog osmijeha" nije način kako se osvaja žensko srce.

Doista, muškarci koji izgledaju tmurno ili se šepure, imaju mnogo veće šanse kod žena.

Iznenađujuć nalaz može pomoći objašnjenju trajne privlačnosti „zločestih frajera".

Stručnjaci kažu kako rezultati pokazuju da nasmijani muškarci ne ostavljaju dojam da su jaki, snažni i muževni kao oni koji ostavljaju dojam temperamentnosti ili arogancije.

Nasuprot tome, muškarce daleko više privlače sretne, nasmijane žene.

To nam sugerira da je to zato što muškarci vole više pristupačne i pokorne žene.

Istraživanje, provedeno od strane tima psihologa, moglo bi navesti muškarce da promijene svoje ponašanje tijekom spoja te da promijene sliku profila na web stranicama za traženje partnera.

Profesorica Jessica Tracy, voditeljica istraživanja, nam objašnjava detalje: „Otkrili smo kako se nasmijano lice može smatrati nužnim za prijateljsku socijalnu interakciju, uključujući i seksualnu privlačnost."

„Međutim, postoji malo istraživanja o tome da li je osmijeh u stvari atraktivan."

„Ovo istraživanje dodatno pokazuje kako muškarci i žene reagiraju vrlo različito na iskazivanje emocija, uključujući i osmjehe."

Tim sa Sveučilišta British Columbia, pronašao je više od 1.000 odraslih volontera koji su ocijenili seksualnu privlačnost nepoznatih ljudi uz pomoć stotina fotografija suprotnog spola.

Na ovim slikama su bili muškarci i žene u različitim pozama, tipa sreće, sa širokim osmjehom, ponosno podignutom glavom, s napuhanim prsima, ili osjećajem srama, tj. spuštene glave ili očiju koje izbjegavaju direktan pogled.

Koautor istraživanja Alec Beall, dodaje kako „nisu pitali sudionike da li oni misle da bi osobe s fotografija bile odličan izbor za partnera ili partnericu, već su htjeli čuti njihovu reakcija na tjelesnu, tj. seksualnu privlačnost."

Prof. Tracy dodaje kako druga istraživanja sugeriraju kako je pozadina onoga što ljude privlači u biti oblikovano stoljećima evolucijskih i kulturnih sila.

Na primjer, evolucijske teorije sugeriraju kako žene može privlačiti muško pokazivanje ponosa, zato jer ono podrazumijeva status, kompetenciju i sposobnost za pružanje željenog za partnericu i njihovo potomstvo.

Beall dodaje kako izražavanje ponosa dodatno povećava ​​tipično muževne fizičke karakteristike, kao što je veličina gornjeg dijela tijela i mišićavost.

„Prethodna istraživanja su pokazala kako su ove značajke među najatraktivnijim muškim fizičkim karakteristikama, naravno ocijenjenim od strane žena."

Osmijeh je također bio povezan s nedostatkom dominacije, što je u skladu sa spolnim stereotipima „ponizne i ranjive" žene, no opet nije u skladu s „jakim i tihim" muškarcem, objašnjavaju istraživači, a prenosi Telegraph.

Beall za kraj ističe kako su „prijašnja istraživanja također sugerirala da je sreća tipično ženska crta ponašanja, ili izričaja."

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti