Povećanje unosa kalcija neće smanjiti rizik od prijeloma

Povećanje unosa kalcija neće smanjiti rizik od prijeloma

Povećanje unosa kalcija neće smanjiti rizik od prijeloma
  • Objavljeno: Petak, 27.05.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Dokazano je kako dnevni unos kalcija veći od 700 mg, neće smanjiti rizik od prijeloma i osteoporoze u kasnijem životu.

Kako dob raste, također raste i rizik od prijeloma i osteoporoze pošto kosti počinju gubiti dragocijeni kalcij, a ovo je posebno slučaj kod žena.

Oko pitanja, da li povećanje unosa kalcija može nadoknaditi gubitak kalcija, raspravljalo se dugo vremena, no znanstvenici se još uvijek ne mogu složiti oko ove stavke.

U cilju uspostave veze između unosa kalcija i rizika od prijeloma, autori istraživanja, na čelu s dr. Evom Warensjo s Uppsala sveučilišta iz Švedske, proanalizirali su podatke iz istraživanja koje je provedeno na velikom broju švedskih žena.

Sve sudionice su praćene 19 godina. Tijekom praćenja, 24 posto žena je doživjelo prvi prijelom, a od te grupe žena, njih 6 posto je doživjelo prvi prijelom kuka. 20 posto te pod-grupe je imalo osteoporozu, prenosi Top News.

Istraživači su koristili čitav niz upitnika kako bi istražili promjenu prehrane kod sudionika, a posebice njihov unos kalcija te korištenje dodataka prehrani i multivitamina.

Rezultati su izložili kako žene imaju najniži rizik od prijeloma kada su konzumirale oko 750 mg kalcija dnevno.

Međutim, one koji su s vremenom počele povećavati dnevnu dozu unosa kalcija, nisu doživjele nikakvo smanjenje rizika od prijeloma.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti