Muškarci su prenosioci loših gena?

Muškarci su prenosioci loših gena?

Muškarci su prenosioci loših gena?
  • Objavljeno: Petak, 04.05.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Godinama su znanstvenici i doktori optuživali roditelje za bolesti koje nastupaju kod njihove djece. Stanja kao što su sljepoća ili gluhoća mogu biti prenesena putem gena, a nezdravi stil života bebama ostavlja veliki rizik od nastanka raznih tegoba te čak i srčanog udara.

Medicina u zadnje vrijeme povećava pronalazak dokaza koji upućuju da su očevi najodgovorniji za takva stanja. Geni jačih spolova, način prehrane i razina stresa mogu uzrokovati ozbiljne probleme njihovim potomcima.

Najnovije istraživanje pruža bolji uvid i širu sliku o tome kako očevi svojim sinovima prenose razne bolesti i to putem Y kromosoma.

Posljednji dokazi upućuju da nezdrave navike očeva povećavaju rizik od nastanka srčanih bolesti kod njihove djece za čak 50%.

Znanstvenici sa Sveučilišta Leicester su analizirali uzorke sperme kod više od 3.000 muškaraca. Promatranjem gena na njihovim kromosomima su ustanovili da muškarci s haplogrupama imaju za čak 50% veći rizik od nastanka koronarnih bolesti.

Haplogrupe su skupine haplotipova, odnosno gena na kromosomima koji se ne rekombiniraju i nemaju svoj par na drugom kromosomu. Nalaze se na Y kromosomima te ih imaju samo muškarci, a prenose se s oca na sina.

"Naravno da muškarci ne mogu promijeniti svoje gene, ali postoje načini da se smanji rizik od opasnosti", MailOnline prenosi izjavu prof. Lise Bloomer.

Stručnjaci tvrde da se rizik može smanjiti tako da se pripazi na ostale uzročnike koronarnih bolesti kao što su tjelesna težina, krvni tlak i razina kolesterola.

Osim rizika od koronarnih bolesti, rezultati upućuju da nezdrave životne navike mogu prenijeti na potomke ovisničko ponašanje, depresiju i anksioznost.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti