Ovo je najbolji doručak za vaše srce prema dijetetičarima

Ovo je najbolji doručak za vaše srce prema dijetetičarima

Ovo je najbolji doručak za vaše srce prema dijetetičarima
  • Objavljeno: Subota, 20.08.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Nije tajna da ono što jedete može igrati veliku ulogu u tome koliko je vaše srce zdravo ili ne. Uobičajene namirnice za doručak poput slanine i kobasica sadrže puno natrija i zasićenih masti, a to su dvije stvari koje povećavaju rizik od srčanih bolesti.

Umjesto da započnete dan doručkom punim zasićenih masnoća, unesite nezasićene masnoće i cjelovite žitarice koje su zdrave za srce tako da krišku tosta od cjelovitog zrna premažete avokadom. Kombinacija hranjivih tvari, posebno vlakana i mononezasićenih masti koja se nalazi u cjelovitim žitaricama i avokadu može pomoći u snižavanju razine kolesterola i smanjiti rizik od moždanog udara i bolesti srca.

Studija iz ožujka 2022. pokazala je da su ljudi koji su jeli samo dvije porcije avokada tjedno imali 16 posto manji rizik od srčanih bolesti od onih koji nisu jeli avokado. Samo 60 grama avokada ima 96 kalorija, 4 grama vlakana i 6 grama mononezasićenih masti.

Avokado je izvrstan izvor nezasićenih masti i vlakana. Oboje može pomoći u snižavanju razine kolesterola. Previše kolesterola može dovesti do nakupljanja plaka u krvnim žilama, povećavajući rizik od moždanog ili srčanog udara. Konzumiranje avokada može sniziti LDL kolesterol koji nije dobar za vaše zdravlje, ukupni kolesterol i trigliceride bez snižavanja HDL kolesterola koji je zdrav za srce.

Jedna kriška tosta od cjelovitog zrna s avokadom sadrži 7 grama vlakana što je više od 20 posto preporučene dnevne količine. Vlakna mogu djelovati kao spužva u vašem sustavu, sprječavajući nakupljanje kolesterola u stijenkama arterija. Za dodatnu količinu vlakana i hranjivih tvari, poslužite uz zdjelu bobičastog voća.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti