Težina u trudnoći i djeca

Težina u trudnoći i djeca

Težina u trudnoći i djeca
  • Objavljeno: Petak, 21.11.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Žene koje prime previše kilograma tijekom trudnoće ne samo da imaju veće bebe, nego mogu poslije imati i teže tinejdžere, opisano je u studiji i objavljeno na Reuters Healthu.

Istraživači s Harvard Medical School pronašli su među gotovo 12000 djece i tinejdžera koje su proučavali, da su oni čije su majke primile više od preporučenih kilograma na tjelesnoj masi tijekom trudnoće imali 42% veće izgede da će biti debeli.

Rizik nije ovisio o drugim čimbenicima koje su istraživači promatrali, uključujući majčinu tjelesnu masu prije trudnoće, financijske prihode u obitelji i izobrazbu roditelja.

Neke prijašnje studije povezale su ekstremno dobivanje na masi tijekom trudnoće s povišenim rizikom od pojave debljine u djetinjstvu. Ti posljednji rezultati dodali su dokaze tome da okolina fetusa može imati "kontinuiran učinak" na regulaciju tjelesne masue djeteta, izjavili su dr. Emily Oken i njezini kolege u časopisu "Obstetrics & Gynecology".

Za žene, studija ističe važanost ulaska u trudnoću sa zdravom tjelesnom masom, i tijekom trudnoće paziti da prime preporučenu količinu kilograma.

U Medicinskom institutu Sjedinjenih Američkih Država preporučili su da žene s normalnom tjelesnom masom trebaju dobiti od 11,3 kg do 15,9 kg tijekom trudnoće. Žeama koje imaju višak kilograma prije trudnoće bi trebale dobiti nešto manje kilograma ? od 6,8 do 11,3 kg ?, dok bi premršave žene trebale primiti 12,7 do 18,1 kg.

Trenutna studija uključivala je 11 994 ?oro djece u dobi od 9 do 14 godina čije su majke bile sudionice studije naziva Nurses Health Study II, dugotrajne zdravstvene studije ženskih medicinskih sestara diljem Sjedinjenih Američkih Država. Istraživači su pronašli da je 6,5% djece bilo debelo.

Okenin tim pronašao je da kada su majke prešle preporučen primitak na tjelesnoj masi, težina njihove djece je također imala sklonost porastu.

U usporedbi s njihovim vršanjacima čije su majke bile unutar preporuka, oni čije su majke primile previše kilograma imali 4su 2% veće izglede da će biti debeli do dobi od 9 do 14 godina.

Istraživači sumnjaju da višak kilograma u trudnoći može utjecati na fetalni razvoj na način da čini djecu sklonijom pretjeranom dobivanju na tjelesnoj masi.

Istraživanja provedena na životinjama pronašla su da prejedanje tijekom trudnoće mijenja ekspresiju gena koji su uključeni u regulaciju masti potomaka, i doima se da također utječe i na središta za kontrolu apetita njihovih mozgova.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti