Natpisi na cigaretama zavaravaju pušače

Natpisi na cigaretama zavaravaju pušače

Natpisi na cigaretama zavaravaju pušače
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 07.09.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Smanjuju rizik po zdravlje, uz njih se lakše odvikava od pušenja – to su neki od natpisa s paketa cigareta koji krivo informiraju pušače o štetnosti dima koji uvlače u sebe.

Prema istraživanju Nottinghamskog sveučilišta, tekstovi i natpisi na paketima cigareta, posebice kada je riječ o njihovoj štetnosti, često mogu lažno informirati pušače. Tako primjerice u Ujedinjenom Kraljevstvu, za razliku od Europske unije gdje je to zabranjeno, možete vidjeti pakete cigareta na kojima stoji kako su one bolje za zdravlje, imaju manje katrana ili su lakše za odvikavanje. A takve se cigarete, rezultati su istraživanja, ni po čemu se ne razlikuju od ostalih.

Britansko istraživanje je pokazalo kako je većina ispitanika posegnula za proizvodima koji imaju oznake o manjoj štetnosti iako je dokazano da to u praksi nije slučaj, što je izravan slučaj netočnog informiranja potrošača.

Zašto pušači više posežu za takvim cigaretama? Zato što, primjerice, na paketu Marlbora gold mogu pronaći natpis da smanjuje rizik po zdravlje za 53% te omogućuje lakše odvikavanje nego primjerice kod crvenog Marlboro i to za 31 posto.

Nakon što su takvi natpisi uklonjeni s proizvoda jer je bilo riječi o netočnim podacima, značajno je opalo i vjerovanje o manjoj štetnosti jedne vrste cigareta od druge, prenosi Večernji list.

Od 2002. godine u zemljama pod EU zakonodavstvom zabranjena je uporaba tekstova, loga ili natpisa koje sugeriraju da su neke cigarete zdravije od drugih. Zabranjene fraze uključuju oznake light, mild kao i manji udio katrana.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti