Evo zašto se debljate kad prestanete pušiti

Evo zašto se debljate kad prestanete pušiti

Evo zašto se debljate kad prestanete pušiti
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kada pušači napuste jednu lošu naviku, često dobiju drugu, a to je težina. Nažalost, to je nesretna nuspojava koju mnogi pušači koriste kao izgovor da ne prestanu pušiti.

Stručnjaci vjeruje da nikotin ima utjecaja na razne spojeve neurona u mozgu od onih koji su uključeni u nagradu do onih koji su vezani uz apetit te da razumijevanje što točno duhanski spoj radi na moždanim stanicama može dovesti do bolje strategije prestanka.

Naime, psihijatrica Marina Picciotto s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Yale tvrdi da su otkrili put u mozgu kroz koji nikotin prolazi i tako pomaže u potiskivanju apetita, sugerirajući da je moguće dobiti isti učinak bez cigareta, odnosno bez nikotina.

Godišnji odmor je najbolje vrijeme za prestanak pušenja!

Nikotin djeluje na razne receptore u mozgu, uključujući one u nagradnim područjima koji pridonose ovisnosti. Isto tako, nikotin se veže na receptore neurona koji reguliraju apetit, a nisu uključeni u ovisnost. Upravo ti neuroni, koji se nalaze u hipotalamusu, šalju poruku da smo siti nakon obroka, pomažući regulirati koliko jedete. To pomaže objasniti zašto pušači nisu toliko gladni kad puše i zašto imaju tendenciju ostati mršavi dok god su ovisni o nikotinu.

Ovo otkriće može dovesti do novih lijekova koji ciljaju nikotinske receptore na stanice koje kontroliraju apetit, dajući pušačima šansu da se prestanu pušiti bez povećanja tjelesne mase. Međutim, čak i ako bi se takvi lijekovi pokazali učinkovitima, mogu doći s nuspojavama.

Nikotinski receptori koji reguliraju puninu i apetit usko su povezani s urođenom reakcijom tijela na stres. Blokiranje ovih receptora može dovesti do povišenog krvnog tlaka i brzine otkucaja srca, što nije dobro za cjelokupno zdravlje.

Znate li da žene teže prestaju pušiti, a imaju više razloga za prestanak!

U Istočnoj Europi već postoje biljni lijekovi koji bi mogli raditi na taj način, no potrebno je provesti daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo pomažu li oni zaista ljudima da prestane pušiti bez dobivanja na težini i koje su im nuspojave.

Ipak, strah od debljanja ne bi smio nikoga odgovoriti od prestanka pušenja jer je to navika koja uzrokuje rak, povećava rizik od srčanog i moždanog udara i raznih drugih zdravstvenih problema.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije