Nova metoda umjetne oplodnje

Nova metoda umjetne oplodnje

Nova metoda umjetne oplodnje
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 07.09.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Žena u dobi od 41 godine koja je imala 13 neuspješnih pokušaja umjetne oplodnje napokon je rodila dječaka nakon što su znanstvenici iskušali novu metodu traganja za zdravom jajnom stanicom.

Stručnjaci iz Centra za umjetnu oplodnju u britanskom gradu Nottinghamu odabrali su jajnu stanicu pomoću tehnike koja se zove komparativna genomska hibridizacija (Comparative genomic hybridisation, CGH) te se iz nje razvio dječak Oliver.

Pomoću spomenute tehnike odabrali su samo jajne stanice koje su imale normalan sastav kromosoma, čime se povećala vjerojatnost za razvoj zdravog embrija.

Profesor Simon Fishel, voditelj grupe koja je obavila ovaj postupak, objasnio je: „Abnormalnost kromosoma ima veliku ulogu u bezuspješnim pokušajima da žena ostane trudna."
Potpuna analiza kromosoma može udvostručiti vjerojatnost uspjeha kod parova koji inače imaju male šanse za začeće, ili su već bili podvrgnuti neuspjelim pokušajima umjetne oplodnje te su imali spontane pobačaje; postupak povećava vjerojatnost trudnoće kod svih parova", dodao je.

Profesor Fishel smatra da je kod mladih žena do pola, a kod starijih od 39 godina i do 75% jajnih stanica kromosomski abnormalno.

Profesor Peter Braude, voditelj katedre za zdravlje žene pri britanskom sveučilištu King's College London, rekao je da je „sretan" zbog pacijenta, no isto tako navodi da se moglo raditi i o „pukoj sreći" te smatra da bi se trebala provesti daljnja istraživanja kako bi se potvrdila učinkovitost ovog postupka.

U Hrvatskoj, kao i u većini europskih zemalja, neplodno je 18% parova, a ova nova metoda mogla bi pomoći mnogima od njih, uz pretpostavku promjene zakona o umjetnoj oplodnji koji u Hrvatskoj ne dozvoljava bilo kakvu manipulaciju jajnim stanicama.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti