„Nauči, primjeni, podijeli“ - znanjem čuvajte svoje i tuđe zdravlje

„Nauči, primjeni, podijeli“ - znanjem čuvajte svoje i tuđe zdravlje

„Nauči, primjeni, podijeli“ -  znanjem čuvajte svoje i tuđe zdravlje
  • Objavljeno: Petak, 10.11.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Svjetski dan AIDS-a i ove godine obilježava se 1. prosinca čemu prethodi kampanja Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo pod nazivom "Nauči, primjeni, podijeli". Kampanja će završiti 2. prosinca tradicionalnim Pozitivnim koncertom u organizaciji HUHIV-a koji će okupiti brojne glazbenike kako bi svojim sudjelovanjem i podrškom poslali poruku mladima o važnosti znanja i zaštite spolnog zdravlja.

Cilj kampanje kojoj su se pridružile brojne poznate i utjecajne osobe poput Nevene Rendeli Vejzović, Ide Prester, Elementala i Brkova jest podići svijest javnosti i educirati mlade o važnosti prevencije, ali i ranog dijagnosticiranja i liječenja spolno prenosivih bolesti kao i o zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja.

U središtu kampanje je mobilna aplikacija „Spolno zdravlje” kojom se želi poboljšati razumijevanje odgovornog spolnog ponašanja, zdravog stila života i zaštite od spolno prenosivih infekcija kod mladih. Prema dosadašnjim istraživanjima o spolnom iskustvu adolescenata, u Hrvatskoj je prosječna dob stupanja u spolne odnose oko 17 godina za adolescentice i 16 godina za adolescente. U zadnjem istraživanju zdravlja djece školske dobi provedenom 2013/2014 (HBSC, HZJZ) među petnaestogodišnjacima je bilo 21% adolescentica koji su imali spolni odnos, a među adolescenticama iste dobi 6% djevojaka koje su imale spolno iskustvo. U odnosu na ostale europske zemlje u istraživanju, među 40 zemalja u kojima je istraživanje provedeno, po spolnom iskustvu, petnaestogodišnjaci iz Hrvatske su bili na pretposljednjem, 39. mjestu. Uspoređujući rezultate prethodno provedenih istraživanja korištenja kondoma pri zadnjem spolnom odnosu vidljiv je značajan pad korištenja u posljednjoj provedenoj anketi 2014., pri čemu je udio korištenja kondoma među onima koji su izjavili da su imali spolno iskustvo 2002. bio oko 70%, 2006. i 2010. oko 80%, a 2014. oko 50%., U jednom drugom istraživanju među mladima u dobi 18 do 25 godina samo 20% njih izjavilo je da pri svakom spolnom odnosu koristi kondom, što ukazuje na nedosljednu uporabu kondoma,usprkos relativno dobrom znanju o zaštiti.

Aplikacija na pregledan i zanimljiv način pruža korisne informacije o spolnom i reproduktivnom zdravlju, uključujući prevenciju, testiranje, liječenje spolno prenosivih bolesti, kontracepciju, cijepljenje i savjete za poboljšanje komunikacije s partnerom, sukladno važećim znanstvenim i stručnim spoznajama. Obuhvaća i različite interaktivne sadržaje – kalkulator rizika koji na temelju odgovora na pitanja pruža procjenu rizika i preporuke za savjetovanje i testiranje, kviz znanja, tražilicu različitih zdravstvenih i psihosocijalnih usluga, ustanova te udrugama razini cijele Hrvatske. Aplikacija je dostupna za preuzimanje na: https://goo.gl/mpzqAn

Govoreći o kampanji, predsjednik udruge Tomislav Beganović istaknuo je: „Jako nam je drago da su osobe iz javnog života prepoznale naše napore i uključile se u kampanju kojom želimo potaknuti što veći broj mladih na preuzimanje mobilne aplikacije kako bi se informirali educirali te primijenili odgovarajuće savjete i korake sukladno prepoznatim rizičnim čimbenicima ili preporukama za očuvanje vlastitog i tuđeg spolnog te reproduktivnog zdravlja. Uz odgovorno spolno ponašanje i redovite preglede kod liječnika, ovo je dobar način za poboljšanje informiranosti i znanja kako biste očuvali i unaprijedili spolno zdravlje.“

Kampanja se odvija uz podršku Grada Zagreba, Ministarstva zdravstva, Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država Zagreb, Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog farmaceutskog društva.

Više informacija na:

http://spolnozdravlje.hr/

http://huhiv.hr/

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti