Ne postoji veza između astme i kvarenja zuba kod djece

Ne postoji veza između astme i kvarenja zuba kod djece

Ne postoji veza između astme i kvarenja zuba kod djece
  • Objavljeno: Utorak, 21.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Neka istraživanja su čak pokazala da djeca koja pate od astme imaju manje karijesa.

Nalazi izazivaju neka prijašnja istraživanja koja upućuju na to da djeca s astmom imaju veću vjerojatnost za razvoj karijesa.

Za ovo novo istraživanje, istraživači su analizirali 27 istraživanja koja su objavljena između 1976 i ožujka 2010. godine.

„Pronašli smo malo dokaza koji sugeriraju da astma uzrokuje karijes. U stvari, dva najveća istraživanja koja smo pregledali otkrili su kako djeca koja pate od astme imaju manje izgleda za karijes od drugih. To opet može biti zato što su ih njihovi roditelji navikli redovito voditi kod liječnika te ih isto tako rutinski voditi stomatologu," objašnjava autor istraživanja Gerardo Maupome, profesor na Stomatološkom fakultetu u Indiani.

„Ideja da postoji veza između astme i kvarenja zuba može imati svoje ishodište u anegdotalnim izvještajima od strane osoblja u hitnim službama koji često viđaju djecu s astmom za koje se loše brinu roditelji. Ta bi djeca također vjerojatnije mogla imati probleme s zubima, a s time i naravno karijes."

„Razumno je vjerovati da loš klinički pristup može biti povezan s oba uvjeta, a ne da je astma ta koja uzrokuje karijes."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti