Nakon uvođenja 'Zubne putovnice' smanjen broj karijesa, izvađenih i popravljenih zubi

Nakon uvođenja 'Zubne putovnice' smanjen broj karijesa, izvađenih i popravljenih zubi

Nakon uvođenja 'Zubne putovnice' smanjen broj karijesa, izvađenih i popravljenih zubi
  • Objavljeno: Srijeda, 01.03.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Nakon uvođenja obveznih stomatoloških pregleda djece u sklopu Nacionalnog programa Zubna putovnica, od 2017. primjetno je poboljšanje njihova oralnog zdravlja, smanjen je broj karijesa, izvađenih i popravljenih zubi, a dosad je pregledano 39.000 djece, doznaje se u HZJZ-u.

Naime, zubna putovnica uvedena je kao odgovor na loše stanje zdravlja zubi u djece, s ciljem da ona što ranije krenu liječniku dentalne medicine, kako bi briga o zubima započela od što ranije dobi. Prema istraživanju Hrvatske komore dentalne medicine, Hrvatska je 2015. godine po zdravlju zubi u dvanaestogodišnjaka bila na začelju među zemljama EU-a, s KEP indeksom 4,5, koji predstavlja broj karijesa, izvađenih i popravljenih zubi.

Znatno bolji rezultati

Program je započeo prije pet godina, kod učenika šestog razreda i kod upisa u prvi razred osnovne škole. Obuhvat preventivnim pregledima zubi je visok i iznosi 80 posto kod dvanaestogodišnjaka, u nekim županijama i 90 posto, dok je kod prvašića odaziv 100 posto. Podaci o broju karijesa, izvađenih i popravljenih zubi, obrađeni na uzorku oko 6000 učenika šestog razreda, pokazali su da preventivni pregledi daju rezultate.

U školskoj godini 2017./2018. KEP indeks je tako iznosio 2,6, za 2018./2019. bio je 2,45, a 2019./2020. pao je na 2,1. Podaci nam ukazuju da se u Hrvatskoj smanjuje pojava karijesa, ispuna i vađenja zuba kod dvanaestogodišnjaka, kažu u HZJZ-u.

"Sigurno više nismo na začelju u usporedbi sa zemljama EU-a. Uz Nacionalni program i aktivnosti koje se provode ni ne možemo biti, ali prevencija karijesa je program na duge staze. Pokazali smo da je znatno niža učestalost karijesa kod dvanaestogodišnjaka, ali je i dalje visoka u predškolskoj dobi", objasnila je voditeljica Odjela za zaštitu i liječenje usta i zubi HZJZ-a Marijana Radić Vuleta.

Program Zubna putovnica ujedno je i izvor prvih nacionalno reprezentativnih podataka o KEP indeksu, ali i broju posjeta liječniku te provedenih postupaka. Obavezni stomatološki pregledi djece uključuju stomatološki pregled prije upisa u vrtić, pregled prije upisa u prvi razred osnovne škole i pregled u šestom razredu osnovne škole. Cilj je poboljšati oralno zdravlje te zdravstveno ponašanje školske i predškolske djece sa ciljem ranog otkrivanja i prevencije karijesa.

Program nadziranog četkanja zubi

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva provode i program Nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama, također namijenjen prevenciji karijesa i usvajanju navika održavanja oralne higijene od najranije dobi.Razdoblje pandemije covida-19 ostavilo je veće posljedice jer se pregledi nisu obavljali redovito, a osobito je kod mladih i djece porasla konzumacija slatkih gaziranih pića te slanih i slatkih grickalica.

"Više vremena su provodili zatvoreni u kućama i pred ekranima, a to je više potaknulo 'pijuckanje' gaziranih pića i konzumiranje hrane koja dovodi do nastanka karijesa", istaknula je Radić Vuleta.

Mnoge su se ustanove, a u najvećem broju vrtići, nakon edukacije uključile u program te u svojem internom pravilniku implementirale uvjete upisa u vrtić, pri čemu pregled kod doktora dentalne medicine mora biti obaveza, rekla je Radić Vuleta.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije