Ne smijete tući djecu!

Ne smijete tući djecu!

Ne smijete tući djecu!
  • Objavljeno: Srijeda, 14.09.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici iz Austina i Michigana proveli su pedesetogodišnje istraživanje u kojem su proučavali kako fizičko kažnjavanje utječe na djecu. Istraživanje je uključivalo 160.000 djece.

Za početak, fizičko kažnjavanje je definirano kao udarac otvorenim dlanom po leđima, rukama ili nogama. Istraživanjem je utvrđeno da je oko 80% djece fizički kažnjavano. Isto tako, utvrđeno je da je na taj način teže disciplinirati djecu i da ima jednake štetne učinke kao i ozbiljnije fizičko nasilje.

Fizičko kažnjavanje može u kratkom roku narušiti odnos između roditelja i djeteta i dovesti do antisocijalnog ponašanja, depresije, pojačane agresije i niske razine samopoštovanja kod djece. Takva vrsta kažnjavanja može dovesti i do razvoja psihičkih bolesti i tjeskobe kasnije u životu.

Provjerite je li istina da onaj koji je dobivao batine i sam tako kažnjava!

Jedan od istraživača tvrdi da, kada roditelji fizički kažnjavaju djecu, potiču nastanak agresije kao sredstvo za kontrolu ponašanja. Prema tome, dijete uči provoditi nasilje da bi dobilo ono što želi. Usprkos istraživanju koje pokazuje da je fizičko kažnjavanje povezano s višim stopama dječjeg nasilja, većina roditelja u i dalje koristi taj oblik discipliniranja.

Istraživači predlažu da u slučajevima kada osjetite kako frustracija i disciplina izmiču kontroli, umjesto da pribjegnete fizičkom kažnjavanju djeteta, potražite druge mehanizme za rješavanje nastalog problema.

Dvije strategije koje pomažu su uzimanje pauze od roditeljstva kada je to potrebno, bilo da tražite pomoć od drugog člana obitelji ili se samo zatvorite u drugu sobu i nekoliko puta duboko udahnite. Pokušajte situaciju okrenuti na humor, čak i ako naletite na razbacane majice na podu sobe koje ste netom prije posložili.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti