Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Znanstvenici tvrde: tišina je dobra za mozak

Znanstvenici tvrde: tišina je dobra za mozak

Znanstvenici tvrde: tišina je dobra za mozak
  • Objavljeno: Srijeda, 14.09.2016.
  • Broj pregleda: 799
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Stara izreka "U zdravom tijelu, zdrav duh", objašnjava da fizička aktivnost čini čuda za naš um i tijelo. Vježbanje oslobađa hormon sreće endorfin što pozitivno djeluje na mozak.

Novim istraživanjem, znanstvenici su otkrili da je tišina još jedna stvar koja pozitivno djeluje na mozak i tijelo.

Regeneracija stanica u mozgu

Istraživanje iz 2013.godine pokazalo je pozitivan utjecaj tišine na mozak. U istraživanju su korišteni miševi i analizirane su promjene na njima nastale uslijed puštanja zvuka, odnosno buke i tišine. Promatrajući aktivnosti mozga kod miševa, znanstvenici su uočili kako različite vrste buke i tišine utječu na funkcioniranje njihovog mozga.

Provjerite kako tišina liječi mozak!

Za vrijeme dvosatne tišine, primijećen je razvoj novih stanica u hipokampusu (dio mozga povezan s pamćenjem, emocijama i učenjem).

Oslobađanje od stresa

Buka je, s druge strane, imala negativan utjecaj na mozak, što se povećava proizvodnju kortizola (hormona stresa). Čak i kada spavamo, mozak je u stanju obrađivati zvukove, što znači da ljudi koji žive u urbanim sredinama, imaju veći rizik od pojačanog stresa.

Jedno istraživanje je pokazalo da samo par minuta šutnje i tišine može opustiti više od slušanja glazbe za opuštanje. Do ovih zaključaka, znanstvenici su došli proučavanjem promjena u krvnom tlaku i cirkulaciji krvi u mozgu.

Saznajte kako mozak čuje tišinu!

Tišina utječe na kognitivne sposobnosti

Dokazano je da buka smanjuje sposobnost rješavanja zadatka, smanjuje motivaciju i povećava mogućnost za pogrešku.

Područja mozga koja su najviše pogođena bukom su pamćenje, čitanje, učenje i rješavanje problema. No, postoji teorija koja pretpostavlja da su naši mozgovi sposobni za regeneraciju bilo koje izgubljene kognitivne sposobnosti.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti