Znanstvenici tvrde: tišina je dobra za mozak

Znanstvenici tvrde: tišina je dobra za mozak

Znanstvenici tvrde: tišina je dobra za mozak
  • Objavljeno: Srijeda, 14.09.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Stara izreka "U zdravom tijelu, zdrav duh", objašnjava da fizička aktivnost čini čuda za naš um i tijelo. Vježbanje oslobađa hormon sreće endorfin što pozitivno djeluje na mozak.

Novim istraživanjem, znanstvenici su otkrili da je tišina još jedna stvar koja pozitivno djeluje na mozak i tijelo.

Regeneracija stanica u mozgu

Istraživanje iz 2013.godine pokazalo je pozitivan utjecaj tišine na mozak. U istraživanju su korišteni miševi i analizirane su promjene na njima nastale uslijed puštanja zvuka, odnosno buke i tišine. Promatrajući aktivnosti mozga kod miševa, znanstvenici su uočili kako različite vrste buke i tišine utječu na funkcioniranje njihovog mozga.

Provjerite kako tišina liječi mozak!

Za vrijeme dvosatne tišine, primijećen je razvoj novih stanica u hipokampusu (dio mozga povezan s pamćenjem, emocijama i učenjem).

Oslobađanje od stresa

Buka je, s druge strane, imala negativan utjecaj na mozak, što se povećava proizvodnju kortizola (hormona stresa). Čak i kada spavamo, mozak je u stanju obrađivati zvukove, što znači da ljudi koji žive u urbanim sredinama, imaju veći rizik od pojačanog stresa.

Jedno istraživanje je pokazalo da samo par minuta šutnje i tišine može opustiti više od slušanja glazbe za opuštanje. Do ovih zaključaka, znanstvenici su došli proučavanjem promjena u krvnom tlaku i cirkulaciji krvi u mozgu.

Saznajte kako mozak čuje tišinu!

Tišina utječe na kognitivne sposobnosti

Dokazano je da buka smanjuje sposobnost rješavanja zadatka, smanjuje motivaciju i povećava mogućnost za pogrešku.

Područja mozga koja su najviše pogođena bukom su pamćenje, čitanje, učenje i rješavanje problema. No, postoji teorija koja pretpostavlja da su naši mozgovi sposobni za regeneraciju bilo koje izgubljene kognitivne sposobnosti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti