Nedostatak ovih vitamina uzrokuje migrene i glavobolje!

Nedostatak ovih vitamina uzrokuje migrene i glavobolje!

Nedostatak ovih vitamina uzrokuje migrene i glavobolje!
  • Objavljeno: Utorak, 21.12.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Prema istraživanjima, vitamini B6, B12 i folna kiselina (tijekom 6 mjeseci uzimanja) mogu upola smanjiti migrene. Određene mutacije i disfunkcije gena mogu dovesti do povećanje proizvodnje homocisteina, aminokiseline koja sudjeluje u izgradnji tkiva što može izazvati migrene. Vitamini B6 i B12 smanjuju razinu homocisteina.

Stručnjaci tvrde da i nedostatak vitamina D može uzrokovati migrene. Istraživanja pokazuju da 42% ljudi koji boluju od migrena, pati od nedostatka ovog vitamina.

Nažalost, još uvijek nije dokazano da uzimanje tih vitamina može u potpunosti ukloniti bol uzrokovanu migrenom.

Kako ublažiti migrenu?

Za početak izbjegavajte okidače koji mogu potaknuti migrenu.

To znači da biste u prehranu trebali uvrstiti cjelovite namirnice i izbjegavati prerađene. Izbjegavajte proizvode koji sadržavaju pšenicu, žitarice i šećer i unosite dovoljno tekućine u organizam, posebice vode ili nezaslađenih čajeva. Redovita tjelovježba može biti učinkovita u borbi protiv stresa, što također uklanja simptome migrene.

Osim zdravog načina života, za ublažavanje migrena isprobajte sljedeće trikove:

  • Ako se pojavi bol, palcem lagano pritišćite područje ispod obrva. To će opustiti živce i mišiće, i ublažiti bol.
  • U čašu vode umiješajte žličicu kajenskog papra i popijte naiskap.
  • Miris zelene jabuke može ublažiti bol uzrokovanu migrenom. Zelena jabuka se koristi i u aromaterapiji, a osim tog mirisa, učinkovita je i paprena metvica, ulje od sandalovine, lavanda i eukaliptus. Nekoliko minuta udišite paru ili eterično ulje i oslobodite se bolova.
  • Vrući ili hladni oblozi su učinkoviti u liječenju mnogih zdravstvenih problema. Isprobajte koji vam više odgovaraju, no izbjegavajte ekstremne temperature. Također možete isprobati staviti ruke u vruću vodu, što će potaknuti cirkulaciju i ublažiti pritisak u glavi.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti