Nagrađeni projekt: Djecu je važno poučavati i odgajati za volontiranje

Nagrađeni projekt: Djecu je važno poučavati i odgajati za volontiranje

Nagrađeni projekt: Djecu je važno poučavati i odgajati za volontiranje
  • Objavljeno: Srijeda, 22.12.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: OVOR

Kategorija: Zanimljivosti

Odgoj za volontiranje i održivi razvoj u školama (OVOR) naziv je projekta koji je osvojio nagradu Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje, koje u sklopu projekta Održiva Hrvatska dodjeljuje National Geographic Hrvatska s ciljem poticanja zanimanja javnosti za učenje i sudjelovanje u održivom razvoju te isticanja važnih iskoraka u tom smjeru. Projekt OVOR provodi Savez društava Naša djeca Hrvatske, s partnerima osnovne škole iz Gospića i Slatine i Društvom Naša djeca Zabok, u cilju senzibilizacije djece i građana za važnost volontiranja i odgoja za održivi razvoj svake zajednice.

''Mi smo sretne i preponosne što je naš projekt OVOR-jedan od ovogodišnjih dobitnika Nagrade Žuti okvir! Bez obzira na nezahvalnu situaciju prouzročenu pandemijom koja je zahvatila cijeli svijet, mnoštvo pristiglih prijava u 17 kategorija održivog razvoja pokazatelj su pozitivnih promjena, ali i nade u svijetlu, održivu budućnost Lijepe Naše'', rekla je voditeljica projekta i glavna tajnica Saveza DND Hrvatske Snježana Krpes prilikom preuzimanja nagrade.

Manuela Maurović, Snježana Krpes i Karolina Grgić iz Saveza društava Naša djeca Hrvatske, Projekt OVOR

Projekt OVOR je tijekom 24 mjeseca provođenja (od 1.5.2019. do 30.4.2021.) okupio ukupno 100 djece te 15 koordinatora iz škola i volontera iz društva Naša djeca iz Gospića, Slatine i Zaboka, a financiran je u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Važnost sudjelovanja u životu zajednice

Govoreći na završnoj tribini projekta, koja se održala u travnju 2021., voditeljica projekta je istaknula je tijekom pripreme projekta uočeno kako nastavnici i sami učenici ne poznaju dovoljno koncept održivog razvoja.

''Zato nam je drago da je ovaj projekt proširio znanja nastavnika i djece o održivom razvoju koji ne brine samo o okolišu već o održivom planetu i čovječanstvu, gdje je sve međusobno povezano. O društvu pravde, slobode, sigurnosti, zdravlja, inovacija, ravnopravnosti, solidarnosti i očuvanja prirodnih resursa. Zato je vrlo važno djecu poučavati i odgajati za volontiranje i zapaliti u njima iskru za volontiranje, a koje je direktno povezano s edukacijom o dječjim pravima i održivom razvoju'', dodala je voditeljica projekta.

U okviru projekta provedeno je 30-ak radionica za 100 učenika, kao i 6 volonterskih akcija koje su osmislila, pokrenula i provela djeca u suradnji s odraslima, a to su: uređivanje školskog prilaza, sadnja cvijeća u školskom okolišu, priprema poklon paketa za djecu bez roditeljske skrbi, podjela platnenih vrećica građanima te izrada čestitki za starije i nemoćne osobe u domovima.

''Učenici su s velikim entuzijazmom i zanimanjem sudjelovali u radionicama. Zahvaljujući projektu, postali su bogatiji za mnoga znanja, ali najviše od svega postali su svjesni da je briga i sudjelovanje u životu zajednica vrlo važna'' - navodi se na web stranici projekta OVOR.

Osim sudjelovanja u radionicama i volonterskim akcijama djeca su smislila brojne snažne poruke i donijela životne odluke: ''Smeće odvajaj i Zemlju obnavljaj!'', ''Priroda se smije kada se u njoj smeće ne krije'', ''Volontiram jer se osjećam dobro!'', ''Kad odrastem i dalje ću volontirati i pomagati onima kojima je to potrebno''.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti