Nekoliko kilograma više produžuje život?

Nekoliko kilograma više produžuje život?

Nekoliko kilograma više produžuje život?
  • Objavljeno: Četvrtak, 03.01.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Američki znanstvenici su proveli istraživanje u kojemu su pregledavali rezultate čak više od 90 istraživanja diljem svijeta. Proučavali su povezanost između indeksa tjelesne mase i ukupne životne dobi svih sudionika.

Indeks tjelesne mase se koristi kako bi se procijenila ukupna uhranjenost osobe. Odnosno, da bi se procijenilo pripada li osoba odgovarajućoj skupini prema spolu, dobi i godinama.

Ipak, indeks tjelesne mase nije u potpunosti pouzdan jer se temelji na općim pravilima, ne uzimajući u obzir građu pojedinca. Tako na primjer, osoba koja pripada skupini neuhranjenih može ustvari, u odnosu na postotak mišićnog tkiva, imati višak masnog  tkiva te živjeti u zabludi da ne izlaže zdravlje opasnosti.

Rezultati istraživanja, koji su objavljeni u časopisu Journal of the American Medical Association, pokazuju da osobe čiji je indeks tjelesne mase malo veći od preporučenog imaju žive dulje od osoba čiji je indeks u skladu s preporučenim ili čak manji.

Osobe s nekoliko kilograma viška imaju čak 6% veću vjerojatnost da će živjeti dulje. Ipak, znanstvenici su ustanovili da pretile osobe imaju za 18% manju vjerojatnost da će živjeti dulje.

Pretilost nije isto što i nekoliko kilograma viška, ističu znanstvenici. Pretilost u većini slučajeva uzrokuje visoki krvni tlak, dijabetes, bolesti kardiovaskularnog sustava, bolesti srca i srčani udar.

"Moguće je da u određenim okolnostima nekoliko kilograma viška uistinu poboljšavaju zdravlje", izjavio je prof. Steven B. Heymsfield.

Bez obzira na rezultate istraživanja, znanstvenici ističu da ne trebamo odustati od zdrave prehrane i redovite tjelovježbe. Dok god prakticirate zdrave životne navike, rizik od preuranjene smrti će biti manji, čak i onda kada ćete imati nekoliko kilograma viška.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti